Βαν ντερ Βορμς: Η μυστικοπαθής οικογένεια των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων έγινε πλουσιότερη κατά 4 δισ. δολάρια

NEWSROOM
Ολλανδία
Ολλανδία /Φωτογραφία: Shutterstock

Πλουσιότερη κατά σχεδόν 4 δισ. δολάρια έγινε μια οικογένεια Ολλανδών δισεκατομμυριούχων, από τις πλέον μυστικοπαθείς στον πλανήτη, που καλείται τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει με τον πακτωλό των χρημάτων της.

Τα χρήματα που θα λάβουν οι δισεκατομμυριούχοι Βαν ντερ Βορμ – ελάχιστα γνωστοί εκτός Ολλανδίας παρά τις επενδύσεις τους που απλώνονται σε ολόκληρη την υφήλιο - από την πώληση το περασμένο καλοκαίρι του μεριδίου τους στην εταιρεία οπτικών ειδών GrandVision στη γαλλοϊταλική EssilorLuxottica – μητρική της Ray-Ban – θα τοποθετηθούν στην εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων Hal Trust, την οποία ελέγχουν. «Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνει η Hal αυτά τα δισεκατομμύρια. Ουδείς απέξω γνωρίζει», δήλωσε ο Τιγς Μπέρκελντερ, αναλυτής της ABN Amro Bank στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η οικογένεια των δισεκατομμυριούχων μπορεί να μοιράσει μετρητά στους μετόχους, να τα επενδύσει ή να κλείσει το καταπίστευμα και να αφοσιωθούν στη φιλανθρωπία.

Οι Βαν ντερ Βορμ έχουν ξαναβρεθεί σε ανάλογη θέση. Έγιναν δισεκατομμυριούχοι χτίζοντας την περιουσία τους με την ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας Holland America Line, την οποία πούλησαν το 1988 στην Carnival PLC έναντι 625 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times και τοποθέτησαν τα χρήματα στην επενδυτική εταιρεία που φέρει τα αρχικά της Holland America Line. Οι επενδύσεις της HAL σε διάφορους τομείς, από την ξυλεία και την αεροπλοϊα μέχρι τη ναυτιλία απέφεραν απόδοση σχεδόν 2.000% και τα περιουσαικά στοιχεία της οικογένειας αποτιμώνται στα 11,2 δισ δολάρια βάσει των τελευταίων στοιχείων των δύο εταιρειών holding που ελέγχουν, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αν και τα μέλη της μπορεί να έχουν κι άλλα ατομικά περιουσιακά στοιχεία.

Αναλυτές είπαν στο Bloobmberg ότι τόσο η HAL όσο και η οικογένεια των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων είναι «ασυνήθιστα μυστικοπαθείς» αναφορικά με την έκταση της περιοιυσίας τους και δεν απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα δημόσια έγγραφα της HAL όσο και στον δικτυακό τόπο του φιλανθρωπικού τους ιδρύματος τα μέλη της οικογένειας αναφέρονται μόνον με τα αρχικά τους.

Τα λίγα που είναι γνωστά για τα οικονομικά της οικογένειας αποκαλύφθηκαν από τα περίφημα Panama Papers, τα έγγραφα που διέρρευσε το 2016 μια δικηγορική εταιρεία από την Κεντρική Αμερική, που έφεραν στο φως τις μυστικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές 12 ηγετών κρατών, 128 κρατικών αξιωματούχων και 29 δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα του Forbes. Aπό τις διαρροές αυτές προέκυψε ότι η HAL είχε γραφεία και στο Κουρασάο, μια νησιωτική χώρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Καραϊβικής Θάλασσας και είναι γνωστό ως φορολογικός παράδεισος για ζάπλουτους αλλοδαπούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ