Σύνοδος Κορυφής: Μεταρρυθμίσεις και Brexit στο σημερινό μενού

NEWSROOM
Σύνοδος Κορυφής: Μεταρρυθμίσεις και Brexit στο σημερινό μενού
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ / AP Images

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα τις τελματωμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων, ενώ το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα καυτό θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα φέτος τα 19 μέλη της ευρωζώνης είχαν αρχίσει να σημειώνουν προόδους στις επί καιρό τελματωμένες προσπάθειες να ενισχύσουν τη νομισματική και δημοσιονομική τους πολιτική και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μία νέα κρίση. Όμως οι πρόοδοι αυτές περιήλθαν σε αδιέξοδο όταν η Ιταλία εμπόδισε τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, όμως δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το άλλο θέμα στην ατζέντα τους θα είναι το Brexit, μετά και τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές χθες Πέμπτη στη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι η πλειοψηφία που κατάφερε να εξασφαλίσει στο νέο κοινοβούλιο του δίνει «ισχυρή εντολή» για το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

Χτες, εκτός από την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, για άλλους έξι μήνες, των οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισαν το 2014 εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν εδώ και πέντε χρόνια στόχο τους τομείς του πετρελαίου, της άμυνας και των τραπεζών της Ρωσίας. Είχαν παραταθεί κατά έξι μήνες τον περασμένο Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ