Με ύφεση απειλούνται οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

Φωτογραφία από το Χρηματιστήριο του Τόκιο / AP Images

Το χθεσινό κλείσιμο των αγορών ανά τον κόσμο μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει στους επενδυτές. Η αιτία είναι προφανής: ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται και υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα σημάδια ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι πιθανό να πέσουν σε ύφεση, καθώς η επιδημία φαίνεται να ξεσκέπασε προ-υπάρχουσες αδυναμίες.

Δείτε, για παράδειγμα, την Ιαπωνία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς έγιναν εμφανή τα σημάδια της αύξησης ενός φόρους στις πωλήσεις, αλλά και οι συνέπειες ενός ισχυρού τυφώνα. Ήταν η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2014.

Μετά είναι η Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ατμομηχανή της ευρωζώνης είχε σταματήσει πριν ακόμα ξεσπάσει η επιδημία του κορωναϊού, παρασύροντας τη βιομηχανική παραγωγή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ZEW, που παρακολουθούν πολύ προσεκτικά οι επενδυτές κατέγραψε σημαντική πτώση το Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών ότι ο ιός θα χτυπήσει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οικονομικός αναλυτής της Bank of America τονίζει ότι θα χτυπηθούν και μικρότερες οικονομίες. Το Χονγκ Κονγκ είναι ήδη σε ύφεση και το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί σύντομα και στη Σιγκαπούρη. Τα δεδομένα που ήρθαν από την Ινδονησία για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2019 είναι ανησυχητικά και δείχνουν τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, ενώ η Μαλαισία κατέγραψε τα χειρότερα αποτελέσματα της δεκαετίας.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες ατμομηχανές της ανάπτυξης, όπως η Κίνα και η Ινδία, κατέγραψαν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των 2019, με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου να αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της παγκόσμιας οικονομίας να αντέξει το σοκ από τον κορωνοϊό. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2019 που θα είναι χαμηλά οφείλονται στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως, ο κορωνοϊός θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Μάλιστα, ειδικοί προειδοποιούν ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα μείνουν ανεπηρέαστες από την κατάσταση, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν είναι τόσο δυνατή όσο κάποιοι ισχυρίζονται. Ενδεικτικό είναι ότι ο τομέας υπηρεσιών συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 76 μηνών, ενώ είναι η πρώτη συρρίκνωση εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ