Το χρονικό του θανάτου από τον κορωνοϊό

Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρεται σε νοσοκομείο της ανατολικής Γαλλίας / AP Images

Ο COVID – 19, ο ιός που έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, όμως για αρκετές εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας αρνούνταν πεισματικά την εμφάνιση του νέου ιού διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ των ξένων δικτύων.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Κίνα ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κρούσματα πνευμονίας στη Γουχάν, ένα λιμάνι 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην επαρχία, Χουμπέι. Πολλοί από τους ασθενείς εργάζονταν σε μία υπαίθρια αγορά με άγρια ζώα, η οποία έκλεισε την 1η Ιανουαρίου. Όσο οι ειδικοί εργάζονταν για να βρουν την πηγή της λοίμωξης, οι ασθενείς ξεπέρασαν τους 40.

Στις 5 Ιανουαρίου, οι γιατροί στην Κίνα απέκλεισαν το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση του SARS, της επιδημίας που είχε επίσης ξεκινήσει στην Κίνα το 2003 και σκότωσε 770 ανθρώπους στον κόσμο.

Στις 7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν ότι ο ιός πιστοποιήθηκε, ότι πρόκειται για κορωνοϊό και ονομάζεται, 2019-nCoV.

Στις 11 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό, έναν άντρα 61 ετών που είχε αγοράσει θαλασσινά από την υπαίθρια αγορά στη Γουχάν.

Στις 13 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ αναφέρει ένα κρούσμα στην Ταϊλάνδη, το πρώτο εκτός Κίνας, μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει από τη Γουχάν.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε επίσης το πρώτο κρούσμα σε έναν άντρα που είχε ταξιδέψει στη Γουχάν.

Στις 17 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε δεύτερος θάνατος στη Γουχάν και την ίδια μέρα οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρία αεροδρόμια θα αρχίσουν να σκανάρουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε τον τρίτο θάνατο και πάνω από 200 κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Από τα τέλη Ιανουαρίου άρχισαν οι αποκλεισμοί πόλεων, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι, ενώ στις 25 Ιανουαρίου επιβλήθηκαν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού δε συνιστά ακόμα δημόσια απειλή. Όμως, το Χονγκ Κονγκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ακύρωσε τους εορτασμούς για το νέο έτος της Κίνας.

Στις 26 Ιανουαρίου, οι νεκροί έφτασαν τους 56, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε τον κορωνοϊό παγκόσμια απειλή, καθώς οι νεκροί στην Κίνα έφταναν τους 170 και τα κρούσματα τα 7.711 και ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε 31 επαρχίες.

Τις επόμενες μέρες, ανέφεραν κρούσματα η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και το Βιετνάμ.

Στις 2 Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας, στις Φιλιππίνες. Στην Κίνα, οι νεκροί έφτασαν τους 304 και τα κρούσματα τα 14.380, ενώ δύο μέρες μετά τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 20 χιλιάδες.

Στις 6 Φεβρουαρίου, οι νεκροί έφταναν τους 563 και τα κρούσματα τα 28.000. στη Μαλαισία, οι αρχές ανέφεραν την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη έφτανε τα 30.

Στις 7 Φεβρουαρίου πέθανε ο Λι Βενλιάνγκ, ο γιατρός που είχε επιχειρήσει να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το νέο ιό και βρέθηκε, φυσικά, αντιμέτωπος με το Κινεζικό καθεστώς. Στην Κίνα, ο απολογισμός ήταν 636 νεκροί και 31.161 κρούσματα.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ένας Αμερικανός πέθανε στη Γουχάν, ενώ την επόμενη μέρα. ο απολογισμός ήταν 811 νεκροί ξεπερνώντας τους θανάτους από τον SARS πριν από 17 χρόνια. Μία ειδική ομάδα του ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο και λίγες μέρες μετά «βαφτίστηκε» ο νέος ιός «COVID-19».

Από τις 12 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η περιπέτεια του κρουαζιερόπλοιου, Diamond Princess, που είχε δέσει στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, καθώς εντοπίστηκαν αρχικά 175 κρούσματα.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι νεκροί στην Κίνα ξεπέρασαν τους 1.500 και τα κρούσματα τα 66.000, ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να βγάζουν τους πολίτες τους από το κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει στην Ιαπωνία.

Στις 18 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα στην Κίνα υποχώρησαν κάτω από τα 2.000, με τις αρχές να αναφέρουν 72.4376 κρούσματα σε όλη τη χώρα και 1.868 θανάτους, ενώ δύο μέρες μετά η Νότια Κορέα ανέφερε τον πρώτο θάνατο στη χώρα.

Πλέον, όμως, η παγκόσμια μετάδοση του ιού είχε ξεκινήσει. Τότε, αναφέρθηκε και το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία, στην περιοχή της Λομβαρδίας. Δύο μέρες μετά, η Ιταλία ανέφερε τους πρώτους δύο θανάτους, ενώ το Ιράν ανέφερε τον πέμπτο θάνατο και… 10 κρούσματα.

Και ενώ στην Κίνα ξεκινούσε η κάμψη, στις 23 Φεβρουαρίου πολλές χώρες άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους. Την ώρα που η Ιταλία επιβεβαίωνε τον τρίτο θάνατο από τον κορωνοϊό, οι αρχές αποφάσιζαν την ακύρωση του Καρναβαλιού της Βενετίας, την αναβολή αθλητικών διοργανώσεων και άλλα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ομάν ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα, ενώ στο Νότια Κορέα εκτινάχθηκαν στα 833 και στην Κίνα στα 77.262 και 2.595 θανάτους.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως πλησίασε τους 2.800 και τα κρούσματα τα 80.000, ενώ τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Γεωργία, το Πακιστάν, η Βόρεια Μακεδονία, η Βραζιλία, αλλά και η χώρα μας.

Την επόμενη μέρα ανακοίνωσαν κρούσματα η Εσθονία, η Δανία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ η Ιταλία κατέγραφε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα 650 και 17 νεκρούς.

Και ενώ ο κορωνοϊός επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες, στις 7 Μαρτίου είχε ήδη σκοτώσει 3.500 ανθρώπους, ενώ οι μολύνσεις έφταναν τις 102.000 παγκοσμίως. Η Ιταλία επέβαλε αυστηρή καραντίνα στη Λομβαρδία και 14 άλλες περιοχές στα βόρεια, ενώ δύο μέρες μετά το Ιράν απελευθέρωνε περίπου 70.000 φυλακισμένους εξ αιτίας της έξαρσης του ιού και χωρίς να ανακοινώνεται αν αυτοί οι άνθρωποι θα επέστρεφαν αργότερα στις φυλακές.

Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την έξαρση πανδημία, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ονδούρα και η Βολιβία ανέφεραν κρούσματα.

Στις 15 Μαρτίου, η Ισπανία ανακοίνωσε 2.000 κρούσματα και πάνω από 100 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ενώ αυξανόταν διαρκώς ο αριθμός των χωρών που ανακοίνωναν το πρώτο κρούσμα.

Στις 16 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε το κλείσιμο των μπαρ, των θεάτρων και των σινεμά στην αμερικανική μεγαλούπολη, ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν διαρκώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια μέρα, ανακοινώνονταν νέα κρούσματα σε Τουρκία και Πακιστάν, ενώ στο Ιράν καταγράφονταν 14.991 κρούσματα και 853 θάνατοι και στην Αφρική ο ιός άρχισε ήδη να εξαπλώνεται.

Την επόμενη μέρα, η Ιταλία ανακοίνωσε 354 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 2.503 και τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 31 χιλιάδες. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλούσε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης βιο-ασφάλειας και για πρώτη φορά η Κίνα δεν είχε κανένα εσωτερικό κρούσμα μετάδοσης, μόνο «εισαγόμενα κρούσματα».

Στις 19 Μαρτίου, η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό νεκρών από τον κορωνοϊό, ενώ οι νεκροί στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 209 σε μία ημέρα, στους 767 συνολικά, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 17 χιλιάδες.

Στις 20 Μαρτίου, τα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3.000 μέσα σε 24 ώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι εξελίξεις ήταν δραματικές σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας που μετρά πλέον 17 νεκρούς από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ