Πιστωτικές γραμμές στήριξης από τον ESM - Χλωμιάζουν τα coronabonds

NEWSROOM
Πιστωτικές γραμμές στήριξης από τον ESM - Χλωμιάζουν τα coronabonds
Φωτο: AP Images

Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η στάση της Ευρώπης στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης από την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που συνέκλιναν στο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθούν οι διασώσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ατάκα του Μάριο Σεντένο φωτίζει το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup: «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες μας δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με την προηγούμενη κρίση. Αυτό είναι ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ. Δεν είναι δικαιολογημένες οι θεωρήσεις περί ηθικού κινδύνου. Πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου όταν εξετάζουμε τα ειδικά εργαλεία για τον κορωνοϊό». Τι «φωτογράφιζε» ο Πορτογάλος; Προφανώς όσους εγείρουν επιφυλάξεις για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα «εργαλεία» του ESM και αρνούνται κατηγορηματικά την έκδοση Ευρωομολόγων ή Coronabonds.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ευρωομόλογα για το εάν βρίσκονται στο τραπέζι, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε γενικώς και αορίστως ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Η αντίδραση που έχουμε είναι σημαντική αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις επιμέρους επιλογές, αρκέστηκε να απαντήσει.

«Είναι ένα από τα εργαλεία», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αλλά σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση. Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δάνεια του ESM έχουν εγγύηση όλων των κρατών μελών.

Στο δια ταύτα, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα συμβατικά «εργαλεία» του ESM, δηλαδή οι προβλεπόμενες Πιστωτικές Γραμμές, όπως ακριβώς περιγράφονται στους Κανονισμούς του ESM, δηλαδή με Μνημόνια (MoU). Μάλιστα, οι γραμμές αυτές δεν θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της χώρας που θα λάβει τη χρηματοδότηση, εκτός αν κριθεί ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις! Για παράδειγμα, για την περίπτωση της Ελλάδας- που θα ήταν η τελευταία που χρησιμοποιούσε αυτήν την εναλλακτική- αυτό συνεπάγεται ρευστό το πολύ 4 δισ. ευρώ και μάλιστα με όρους μνημονιακού τύπου.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη χρήση προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), που θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση σε εξέλιξη που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχήν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει.

Ο κ. Σεντένο είπε ότι μετά το Eurogroup που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκε στο 2% του ΑΕΠ και η παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυξήθηκε στο 13% του ΑΕΠ από το 10%. Σημείωσε επίσης ότι ελήφθησαν συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμπληρώνουν τις εθνικές προσπάθειες, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την προώθηση νέων μορφών στήριξης με στόχο την ισχυρότερη διαχείριση της κρίσης και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Σήμερα συζητήσαμε τα περαιτέρω πιθανά βήματα με την ειδική πρωτοβουλία του ESM για τον κορωνοϊό, τη παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους, χρησιμοποιώντας το άρθρο 122.2 για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, θα υλοποιηθούν σύντομα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσθέτοντας ότι έχει δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Μεταξύ των υφιστάμενων εργαλείων μας, η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το καταλληλότερο μέσο απάντησης στην πρόκληση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα η ECCL», σημείωσε.

Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε ο Ρέγκλινγκ, θα ήταν διαθέσιμη για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι». Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα. «Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιθανόν, εν όψει της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου. Αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας», εξήγησε ο επικεφαλής του ESM.

Πλέον, το μπαλάκι πάει στους Ευρωπαίους ηγέτες, που τηλεδιασκέπτονται την Πέμπτη. Θα ανεβάσουν τους τόνους οι Νότιοι, δηλαδή Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι που εκτός της βαθιάς ύφεσης υφίστανται χιλιάδες απώλειες αθώων πολιτών ή θα περάσει πάλι η γραμμή των Βόρειων, που μοιάζουν να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει;

ΣΧΕΤΙΚΑ