fbpxΙστορική συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για δαπάνες 2 τρισ. | Economistas.gr
Skip to main content

Ιστορική συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για δαπάνες 2 τρισ.

Ιστορική συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για δαπάνες 2 τρισ.
AP Images

Ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική Γερουσία έκλεισαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη μια «ιστορική» συμφωνία και κατέληξαν σε ένα σχέδιο γιγαντιαίων διαστάσεων με στόχο να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

«Έπειτα από ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων [σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού] για το ιστορικό σχέδιο στήριξης [της αμερικανικής οικονομίας] μπροστά σε αυτή την πανδημία. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.

Δεν διευκρίνισε την ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Το σχέδιο θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Το νέο «σχέδιο Μάρσαλ»

Σύμφωνα τον Μακόνελ, το πρόγραμμα, που αναλυτές βάπτισαν νέο «σχέδιο Μάρσαλ», θα εγγυηθεί τον εφοδιασμό «στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης που δίνει η χώρα μας», θα σημάνει πως θα διατεθούν «τρισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία το ταχύτερο δυνατόν» και «θα προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες των αμερικανών εργαζομένων, στις μικρές επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, χαιρέτισε με τη σειρά του τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και διαπραγματευτές των δύο κομμάτων, μιλώντας για το «πιο μεγάλο πρόγραμμα διάσωσης» της οικονομίας «στην αμερικανική ιστορία».

Καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει πιθανότατα ήδη μπει σε ύφεση, το σχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία προκαλεί η πανδημία.

Το κείμενο, όπως και το ακριβές ποσό που προβλέπει, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Ποσά στα νοικοκυριά και γρήγορα δάνεια

Πάντως, τα μέτρα που προβλέπει θα καλύψουν τις «προτεραιότητες», σύμφωνα με τον Μακόνελ. «Θα εγγυηθούν τάχιστα οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς», ποσά που θα δοθούν «απευθείας στα νοικοκυριά», από τη μεσαία τάξη ως τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως και στα ταμεία ανεργίας. Αυτή ήταν μια από τις απαιτήσεις-κλειδιά των Δημοκρατικών και ο Σούμερ εξέφρασε ικανοποίηση διότι πολλοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν βοήθεια χονδρικά ίση με τον μισθό ή το εισόδημά τους «για τέσσερις μήνες».

Το σχέδιο «θα προσφέρει υποστήριξη στην πραγματική οικονομία» των ΗΠΑ, ιδίως με δανειακές χορηγήσεις που θα εγκρίνονται με ταχείες διαδικασίες για μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, για να «μπορέσουν να επιβιώσουν» και «να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», σύμφωνα με τον Μακόνελ.

Θα επιτρέψει επίσης να «σταθεροποιηθούν τομείς-κλειδιά της εθνικής μας οικονομίας» και να «αποφευχθούν όσες περισσότερες απολύσεις είναι δυνατόν», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, θα εγγυηθεί ότι θα προσφερθεί οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια «στα νοσοκομεία και στα ιατρικά κέντρα», ότι θα γίνουν «επενδύσεις σε νέα φάρμακα και εμβόλια, για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό γρηγορότερα» και ότι «θα στείλουμε περισσότερο εξοπλισμό, όπως [χειρουργικές] μάσκες στους ήρωές μας, που δίνουν τη μάχη στα μέτωπα, βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προσφέρουν φροντίδα στους ασθενείς τους», διαβεβαίωσε ο Μακόνελ.

Οπως σε καιρό πολέμου

Ο Μακόνελ εκφράστηκε στην τοποθέτησή του σε τόνο άκρως πολεμικό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως το σχέδιο για το οποίο κλείστηκε συμφωνία αποτελεί «επένδυση αντάξια» αυτών που γίνονται «σε καιρό πολέμου», ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της σπουδαιότερης χώρας του κόσμου θα νικήσουν τον κορωνοϊό» και ότι «η Γερουσία θα εγγυηθεί πως θα έχουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να το καταφέρουν».

Αν μη τι άλλο, η είδηση της συμφωνίας έδωσε ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με θεαματική άνοδο, πάνω από 8%, έπειτα από το άλμα στη Γουόλ Στριτ, όπου ο Dow Jones έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μια συνεδρίαση των τελευταίων σχεδόν 90 ετών.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ολοένα πιο βαρύ απολογισμό στις ΗΠΑ, που ως χθες καταμετρούσαν πάνω από 800 νεκρούς και — επισήμως επιβεβαιωμένα — 55.000 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Από την πανδημία δεν έμεινε μείνει αλώβητο το Κογκρέσο, τρία μέλη του οποίου έχουν μολυνθεί και περίπου δέκα βρίσκονται σε απομόνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: Να μειώσει άμεσα τα επιτόκια η Fed
Λευκός Οίκος: Να μειώσει άμεσα τα επιτόκια η Fed
O Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου ευθυγραμμίστηκε με τον Στέφεν Μουρ και σημείωσε πως η Fed πρέπει να μειώσει άμεσα τα επιτόκια της.
Λευκός Οίκος: Να μειώσει άμεσα τα επιτόκια η Fed
Ο Τραμπ αρνείται να παραδώσει τις φορολογικές του δηλώσεις
Ο Τραμπ αρνείται να παραδώσει τις φορολογικές του δηλώσεις
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον που αρνείται να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία.
Ο Τραμπ αρνείται να παραδώσει τις φορολογικές του δηλώσεις
Το δίλημμα του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν
Το δίλημμα του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επέκταση ή μη του ρόλου της CIA στο Αφγανιστάν, μετά την δρομολογούμενη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.
Το δίλημμα του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν
Ο Τραμπ «κόβει» Times και Washington Post από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ «κόβει» Times και Washington Post από τον Λευκό Οίκο
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ζητήσει όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τερματίσουν με τη σειρά τους τις συνδρομές τους στις δύο εφημερίδες.
Ο Τραμπ «κόβει» Times και Washington Post από τον Λευκό Οίκο
ΗΠΑ: Την Τρίτη αρχίζει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία
ΗΠΑ: Την Τρίτη αρχίζει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία
Η Νάνσι Πελόσι υπέγραψε το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ που κατόπιν διαβιβάστηκε στη Γερουσία, η οποία καλείται πλέον να οργανώσει τη διαδικασία της δίκης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
ΗΠΑ: Την Τρίτη αρχίζει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία