fbpxΠαγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Βουτιά 70% φέτος στον τουρισμό | Economistas.gr
Skip to main content

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Βουτιά 70% φέτος στον τουρισμό

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Βουτιά 70% φέτος στον τουρισμό
Shutterstock

Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο κ. Πολολικασβίλι εξηγεί ότι ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της. «Υπολογίζω ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι πρόκειται για την σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση, στις αρχές των ετών του 1950. Τονίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες των τουριστών

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», προσθέτει ο επικεφαλής του UNWTO και τονίζει ότι ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού και αναμένεται να ενισχυθεί, σημειώνει ο κ. Πολολικασβίλι, αφορά το αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές περιοχές και την αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις. «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, διότι προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορονοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση», αναφέρει. Ο UNWTO είχε ασχοληθεί ήδη με το θέμα, αναδεικνύοντας την στροφή προς τις αγροτικές περιοχές και ως πιθανή λύση για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες, ειδικά με την ανάπτυξη μιας νέας μεσαίας τάξης, σε χώρες όπως η Κίνα.

Ο Οργανισμός, από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους κλάδους των αερομεταφορών και των επιχειρήσεων φιλοξενίας, έχει αναπτύξει προτάσεις για τις χώρες – τουριστικούς προορισμούς τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα απόψε. Σύμφωνα με την Handelsblatt, θα προτείνεται μεταξύ άλλων η χρήση της τεχνολογίας για ανέπαφη διαδικασία Check-in στα ξενοδοχεία, αλλά και η χρήση εφαρμογών για την καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος. Οι χώρες θα πρέπει μάλιστα να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, ενώ συνιστάται στα ξενοδοχεία να διαθέτουν επιπλέον δωμάτια για πιθανά κρούσματα. «Επίσης τα τεστ στα σύνορα ή ένα “διαβατήριο υγείας” με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους τον ιό», επισημαίνει ο κ. Πολολικασβίλι.

Αναφερόμενος στην πληροφορία που θέλει κάποιες χώρες να σκέφτονται να μην επιτρέψουν την είσοδο σε άτομα από την Σουηδία, επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε μέτρα περιορισμού κατά την πανδημία, ο επικεφαλής του UNWTO εμφανίζεται αρνητικός. Επιπλέον, υποστηρίζει «το άνοιγμα όλων των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο των κρατών – μελών της ΕΕ» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικός προορισμός διακοπών και δεν είχε σχεδόν καθόλου κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι τονίζει ότι και κατά το παρελθόν έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις. «Ο κλάδος είναι πολύ ανθεκτικός. Θα κρατήσει ωστόσο κάμποσο μέχρι να ξαναδούμε τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων», τονίζει, ενώ αποφεύγει για την ώρα μια πρόβλεψη για το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Γέλεν θα παροτρύνει τους ΥΠΟΙΚ της G20 να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον τερματισμό της πανδημίας
Η Γέλεν θα παροτρύνει τους ΥΠΟΙΚ της G20 να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον τερματισμό της πανδημίας
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα παροτρύνει τους ομολόγους της στην ομάδα χωρών G20 αν εργαστούν για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες, διασφαλίζοντας ότι αυτές θα διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε χθες, ένας αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών.
Η Γέλεν θα παροτρύνει τους ΥΠΟΙΚ της G20 να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον τερματισμό της πανδημίας
Ο ΠΟΥ επικρίνει την «απότομη» άρση των περιοριστικών μέτρων
Ο ΠΟΥ επικρίνει την «απότομη» άρση των περιοριστικών μέτρων
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες , ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.
Ο ΠΟΥ επικρίνει την «απότομη» άρση των περιοριστικών μέτρων
 Η Ιαπωνία θα υποδεχθεί και πάλι τουρίστες, αλλά με μάσκες, ασφάλιση υγείας και συνοδεία ξεναγών
Η Ιαπωνία θα υποδεχθεί και πάλι τουρίστες, αλλά με μάσκες, ασφάλιση υγείας και συνοδεία ξεναγών
Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ιαπωνία θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες, να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας και να βρίσκονται υπό επιτήρηση καθ’ όλη την παραμονή τους στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση καθώς σχεδιάζει ένα σταδιακό άνοιγμα από τα δύο χρόνια περιορισμών για την COVID-19.
Η Ιαπωνία θα υποδεχθεί και πάλι τουρίστες, αλλά με μάσκες, ασφάλιση υγείας και συνοδεία ξεναγών
Ανάλυση: Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, απέχει όμως ακόμα από τα προ πανδημίας επίπεδα
Ανάλυση: Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, απέχει όμως ακόμα από τα προ πανδημίας επίπεδα
Ο τουρισμός κατέγραψε τεράστια άνοδο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τουριστικοί προορισμοί υποδέχτηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ξένους τουρίστες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.
Ανάλυση: Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, απέχει όμως ακόμα από τα προ πανδημίας επίπεδα
«Ζώντας με τον κορωνοϊό»: Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία
«Ζώντας με τον κορωνοϊό»: Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία
Με τον τρίτο χειμώνα πανδημίας στον ορίζοντα, στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν εξίσου τις ανήσυχες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμάζονται για περισσότερα κύματα κορωνοϊού.
«Ζώντας με τον κορωνοϊό»: Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία