Πόσο επηρεάζουν τις θέσεις εργασίας οι εξαγωγές

Φωτο: Shutterstock

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά φιλικές προς τις θέσεις εργασίας. Εμπόριο σημαίνει απασχόληση». Αυτή ήταν η επισήμανση της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ . Και δεν ήταν ατεκμηρίωτη.

Μία στις επτά θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην Ευρώπη σύμφωνα με μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόδειξη; Το 2017 οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον υπόλοιπο κόσμο «υποστήριξαν» 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δηλαδή 66% περισσότερες θέσεις απ’ ότι το 2000.

Από τις 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οι 14 εκατομμύρια θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες. Για την ακρίβεια οι γυναίκες καταλαμβάνουν σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού και θεωρούνται καλύτερα αμειβόμενες σε σχέση με αντίστοιχα επαγγέλματα σε άλλους τομείς.. Συγκεκριμένα κερδίζουν 12% περισσότερο χάρη στην μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εξαγωγικών εταιρειών.

Όσο για τις χώρες που ευνοήθηκαν από την αύξηση των θέσεων εργασίας που είναι συνδεδεμένες με το εξαγωγικό εμπόριο; Η Βουλγαρία (+312), η Σλοβακία (+213), η Πορτογαλία (+172), η Λιθουανία (+ 153), η Ιρλανδία (+147),η Εσθονία (+147), η Λετονία (+138). Αυτό δεν σημαίνει πως οι μεγάλες χώρες της ΕΕ δεν συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή στις εξαγωγές. Στη Γερμανία, πρώτη χώρα σε εξαγωγές στην Ευρώπη , οφείλεται η ύπαρξη 8.4 εκατομμυρίων επαγγελμάτων. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ με 4.2 εκατομμύρια επαγγέλματα σχετικά με τις εξαγωγές , η Γαλλία με 3.4 εκατομμύρια επαγγέλματα και η Ιταλία με 3.2 εκατομμύρια.

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Figaro στη Γαλλία το 12% των επαγγελμάτων εξαρτώνται από εξαγωγές που πραγματοποιούνται από τις χώρες της Ένωσης όπως σημειώνει η Figaro.

Επιπλέον οι εξαγωγές έχουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις. Το ενωσιακό εμπόριο «στηρίζει» 20 εκατομμύρια επαγγέλματα εκτός Ευρώπης.. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό σε σχέση με το 2000. Και αυτό το νούμερο αποτυπώνεται και σε χρήμα. Οι εξαγωγές της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο «γεννούν» 2300 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης αξίας στους κόλπους της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ