Τουρισμός: Μόλις 1 στους 5 προορισμούς προσβάσιμος -Τα στοιχεία του UNWTO

NEWSROOM
τουρισμός
Φωτογραφία: Shutterstock

Αναλυτικά στοιχεία για τις χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προκύπτει ότι από τις 15 Ιουνίου ξεκίνησαν να προβαίνουν σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών το 22% των χωρών (48 προορισμοί). Είναι ενδεικτικό ότι στις 18 Μαΐου ήταν ανοιχτοί για τουριστική δραστηριότητα μόλις 7 προορισμοί, δηλαδή το 3% του συνόλου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι χώρες που ανοίγουν στα σύνορά τους είναι:

  • 37 προορισμοί στην Ευρώπη (συμπεριλαμβάνονται 24 από τα 26 κράτη της ζώνης Σένγκεν)
  • 6 προορισμοί στην Αμερική (οι 5 είναι μικρά νησιωτικά κράτη)
  • 3 προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (περιλαμβάνονται δυο μικρά νησιωτικά κράτη)
  • 2 προορισμοί στην Αφρική  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επισημαίνει ότι το 65% των προορισμών παγκοσμίως (141 συνολικά) έχουν τελείως κλειστά τα σύνορά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αφρικής, όπου το 85% των προορισμών είναι απρόσιτο, λόγω κλειστών συνόρων. Στην Αμερική το 76% των προορισμών ακολουθεί πολιτική κλειστών συνόρων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ασία και τον Ειρηνικό είναι το 67% και για τη Μέση Ανατολή το 92%. Για την Ευρώπη… ερμητικά κλειστά σύνορα έχει το 26% του συνόλου των προορισμών -πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό.

Ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι υποστήριξε σχετικά:

«Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για τα εισοδήματα, τις επιχειρήσεις, τις εθνικές οικονομίες. Η τελευταία έκθεση για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς δείχνει ότι αυξάνονται οι προορισμοί που χαλαρώνουν τα μέτρα που έλαβαν αρχικά για την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό γίνεται με υπεύθυνο και υπολογισμένο τρόπο. Παρά ταύτα, αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη – μέλη του ανά τον κόσμο για να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να διασφαλίσει πως όταν θα έρθει η σωστή στιγμή ο τουρισμός θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια υπεύθυνη, βιώσιμη ανάκαμψη.»

ΣΧΕΤΙΚΑ