Η «κακοτυχία» της Boeing επέστρεψε -Εκανε τη μικρότερη παράδοση αεροσκαφών από το 1977

Φώτο: Shutterstock

Ξανάρχισαν οι ακυρώσεις αεροσκαφών της Boeing, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο ακυρώθηκαν 60 παραγγελίες, κυρίως από εταιρείες που νοικιάζουν αεροσκάφη μέσω leasing.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο ήταν το Μάιο που έγιναν 150 ακυρώσεις παραγγελιών ή τον Απρίλιο που έγιναν 108 ακυρώσεις. Όμως, μετά τις 18 ακυρώσεις του Μαΐου, η κατάσταση φαινόταν να εξομαλύνεται για την εταιρεία που έχει πληγεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες μετά τις πτώσεις δύο αεροσκαφών της.

Επίσης, η Boeing ακύρωσε τα επιπλέον 123 αεροπλάνα που είχε προγραμματίσει για το απόθεμά της, επειδή δεν είναι πια βέβαιο αν οι παραγγελίες αυτές θα ολοκληρωθούν. Η αβεβαιότητα αυτή προέρχεται και από την ανασφάλεια για τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών, που είναι οι πελάτες της Boeing. Μεταξύ αυτών των παραγγελιών ήταν και τα 97 αεροσκάφη για την Norwegian Air Shuttle, που η εταιρεία έχει ακυρώσει, όμως η Boeing δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει ως ακυρωμένα.

Ευτυχώς για την Boeing έχει πάνω από 4.500 αεροσκάφη στα αποθέματά της ως παραγγελίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργοστάσιά της θα πρέπει να δουλεύουν για χρόνια για να τα κατασκευάσουν. Όμως, οι ακυρώσεις του Ιουνίου σημαίνουν ότι πλέον έχουν ακυρωθεί 843 παραγγελίες από την Boeing για το 2020, ενώ έχει λάβει μόλις 59 νέες παραγγελίες.

Οι περισσότερες παραγγελίες που έχουν ακυρωθεί είναι 737 Max, το προβληματικό αεροσκάφος που έχει καθηλωθεί από το Μάρτιο του 2019 μετά τα δύο δυστυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 346 άνθρωποι συνολικά. Επίσης, υπήρχαν και πέντε 787 Dreamliner που η Norwegian λέει ότι ακύρωσε.

Η Boeing κατάφερε να παραδώσει 10 αεροσκάφη, από τότε που ξανάνοιξε την παραγωγή της που είχε σταματήσει εν μέσω των ανησυχιών για την πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, ξανάρχισε την παραγωγή του 737 Max στα τέλη Μαΐου, η οποία είχε σταματήσει τον περασμένο Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι πρέπει να παραδώσει περισσότερα από 400 αεροσκάφη που έφτιαξε την εποχή που ήταν καθηλωμένα στο έδαφος.

Οι παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές επειδή το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που παίρνει η εταιρεία για ένα αεροσκάφος έρχονται με την παράδοσή του. Όμως, οι παραδόσεις της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν στις 20, σε σχέση με τις 50 του πρώτου τριμήνου και τα 90 του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Τα 20 αεροσκάφη αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό παραδόσεων του αμερικανικού γίγαντα από το 1977.

Πέραν της αξιοπιστίας, η κατασκευάστρια αεροσκαφών δέχεται ισχυρό πλήγμα και από τη δραματική πτώση της αεροπορικής κίνησης εξ αιτίας της πανδημίας. Οι αεροπορικές εταιρείες δε βιάζονται καθόλου να παραλάβουν αεροσκάφη αυτή την εποχή που η ζήτηση έχει διολισθήσει.

Πάντως, η Boeing είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία μείωσης του προσωπικού της κατά 10% ή 16.000 εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ