Βρετανός ΥΠΕΞ: Σίγουρος ότι η Ρωσία προσπάθησε να κλέψει την έρευνα για το εμβόλιο του κορωνοϊού

NEWSROOM
Εμβόλιο χέρι
wikimedia.commons

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις που είχαν ως στόχο την κλοπή δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, οι οποίοι δρουν «σχεδόν σίγουρα στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις σε βρετανικούς, καναδικούς και αμερικανικούς οργανισμούς με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε μια κυβερνοεπίθεση (…) για να σαμποτάρουν ή να επωφεληθούν από την έρευνα και την ανάπτυξη» ενός εμβολίου, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News. «Τη στιγμή που ο κόσμος ενώνεται για να αντιμετωπίσει την Covid-19 και ιδίως για να βρει μια παγκόσμια λύση, ένα εμβόλιο, πιστεύω ότι είναι σκανδαλώδες και κατακριτέο να εμπλέκεται η ρωσική κυβέρνηση σε μια τέτοια δραστηριότητα», πρόσθεσε. «Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να δώσει λογαριασμό και θα φροντίσουμε όλος ο κόσμος να πληροφορηθεί την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά της», κατέληξε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο, Αντρέι Κέλιν, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ράαμπ.

«Δεν πιστεύω καθόλου αυτήν την ιστορία, δεν έχει κανένα νόημα» είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC. Ο Κέλιν σημείωσε ότι άκουσε για πρώτη φορά να μιλούν για αυτούς τους χάκερ από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να αποδοθεί αυτή η κυβερνοεπίθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαίωσε πάντως ότι, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνο για μια σειρά θεμάτων το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία είναι διατεθειμένη «να γυρίσει σελίδα» και «να συνεργαστεί» με τη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ