Forbes: Ο Τραμπ «τσέπωσε» εκατομμύρια από τους χορηγούς της καμπάνιας του

NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP Images

Ενα βαρύ «κατηγορώ» απευθύνει το Forbes στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε με δόλιο τρόπο, και για ίδιο όφελος, κεφάλαια που έλαβε από τους χορηγούς του για την εκστρατεία του. Τι εννοεί; Οτι ανακατεύθυνε τα ποσά στις εταιρείες του.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε δεκάρα στην εκστρατεία επανεκλογής του, επιλέγοντας αντ 'αυτού να χρηματοδοτήσει ολόκληρη την προσπάθεια με τα χρήματα των δωρητών του. Η επιχείρησή του, στο μεταξύ, συνέχισε να χρεώνει την εκστρατεία για πράγματα όπως φαγητό, διαμονή και ενοίκιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι 2,2 εκατομμύρια δολάρια συνεισφορών από άλλα άτομα έχουν μετατραπεί σε 2,2 εκατομμύρια δολάρια εσόδων για τον Τραμπ» αναφέρει αρχικά το Forbes -λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για τον Κούσνερ της Ιβάνκα Τραμπ- και συνεχίζει:

«Και αυτό αφορά μόνο τα χρήματα που ρέουν απευθείας μέσω της εκστρατείας του προέδρου. Ο μηχανισμός επανεκλογής του περιλαμβάνει επίσης δύο κοινές επιτροπές συγκέντρωσης κεφαλαίων, οι οποίες συνεργάζονται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον Τραμπ. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αυτοί οι φορείς -με την ονομασία Trump Victory και η Trump Make America Great Again Committee - έχουν διοχετεύσει άλλα 2,3 εκατομμύρια δολάρια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του προέδρου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των αρχείων της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Στη συνέχεια υπάρχει η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει δαπανήσει επιπλέον 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα του Τραμπ. Προσθέστε τα όλα, και ο πρόεδρος, σε συνεργασία με το κόμμα που ηγείται, βοήθησε να ωθήσει 6,9 εκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.»

Το Forbes επισημαίνει ότι το ποσό των 6,9 εκατ. δολαρίων είναι σημαντικό, ακόμα και για μια μεγάλη επιχείρηση και καλεί τους αναγνώστες να εξετάσουν το παράδειγμα των πληρωμών προς το golf resort του προέδρου Τραμπ, με την ονομασία Trump National Doral, στο Μαϊάμι:

«Το 2017, η πρώτη χρονιά με τον Τραμπ στο τιμόνι της χώρας, τα έσοδα της Doral μειώθηκαν από 88 εκατομμύρια δολάρια σε 75 εκατομμύρια δολάρια, παρασύροντας τα κέρδη (μετρημένα ως κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) από 12,4 εκατομμύρια σε μόλις 4,3 εκατομμύρια δολάρια. Το επόμενο έτος, το RNC, το οποίο είχε ξοδέψει μόλις 3.000 δολάρια στο ακίνητο το 2017, αύξησε τις δαπάνες του σε 603.000 δολάρια. Αυτό βοήθησε να δώσει μια μικρή ώθηση στην επιχείρηση, η οποία κατέγραψε κέρδη 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού Τραμπ.»

Σύμφωνα με το Forbes, δύο χρόνια αργότερα, το RNC είναι πλέον ένας καθιερωμένος πελάτης στο θέρετρο, έχοντας ξοδέψει 255.000 δολάρια εκεί το 2019 και άλλα 510.000 δολάρια τον Ιανουάριο. Οι τελευταίες πληρωμές λειτούργησαν ως μια ευχάριστη αναλαμπή για το θέρετρο, λίγο πριν το κλείσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνολικά, η Doral έχει κάνει συμφωνίες ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του Tραμπ που λαμβάνει πολιτικές ενισχύσεις, λέει το Forbes εστιάζοντας στο Trump Tower: «Η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου παρέμεινε ένας αξιόπιστος ενοικιαστής (για το Trump Tower), δαπανώντας περίπου 38.000 δολάρια για ενοικίαση ανά μήνα. Πάνω από τρία χρόνια μετά την προεδρία του Τραμπ, αυτές οι πληρωμές ανέρχονται πλέον σε 1,5 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη μεγαλύτερο ποσό από αυτά που διοχετεύτηκαν στη Doral. Το “κερασάκι” είναι ότι το RNC πλήρωσε 225.000 δολάρια στην Trump Tower Commercial LLC, το νομικό πρόσωπο μέσω του οποίου ο πρόεδρος “τρέχει” τον περίφημο πύργο του. Η εκστρατεία ξόδεψε τουλάχιστον άλλα 187.000 δολάρια για ενοικίαση χώρου από άλλους φορείς του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.»

Το Trump International Hotel, κάτω στο δρόμο που ξεκινά από τον Λευκό Οίκο, είναι μια άλλη «ύποπτη» περίπτωση στην οποία εστιάζει το Forbes. Ο συντάκτης αναφέρει ότι η εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, οι επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 900.000 δολάρια στο ξενοδοχείο που ανήκει στον Τραμπ!

«Σε ολόκληρη τη χώρα, περίπου 16.000 δολάρια από χρήματα εκστρατείας διοχετεύτηκαν και στο αδελφό του ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας. Επιπλέον 1,7 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή αυτοκρατορία του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Συνολικά, αυτό προσθέτει έως και 2,6 εκατομμύρια δολάρια για τα ξενοδοχεία του Τραμπ, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που έχουν πάει στο θέρετρο γκολφ του Μαϊάμι» τονίζει το Forbes.

Η εκστρατεία επανεκλογής δεν έχει ξοδέψει πολλά χρήματα στο Mar-a-Lago. Ωστόσο, η Trump Victory, μία από τις κοινές επιτροπές συλλογής κεφαλαίων, διέθεσε 345.000 δολάρια από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ, σύμφωνα με την ανασκόπηση των αρχειοθετήσεων. Το RNC «έκοψε» επίσης 290.000 δολάρια, κατά τον αρθρογράφο.

Το Forbes αποκαλύπτει ότι ένα άλλο αγαπημένο καταφύγιο του Ντόναλντ Τραμπ, το Trump National Golf Club στο Μπέντμπινστερ του Νιού Τζέρσεϊ έλαβε 12.000 δολάρια από την εκστρατεία του και 75.000 δολάρια από την Trump victory. «Η εκστρατεία “πέταξε” άλλα 500 δολάρια στο Trump National Golf Club στο Ουέτσεστερ της Νέας Υόρκης. Ομως υπάρχουν και άλλα. Η εκστρατεία του Τραμπ πλήρωσε τις εταιρείες του Τραμπ για νομικές συμβουλές, έξοδα πληροφορικής, αεροπορικά εισιτήρια ακόμη και είδη γραφείου» συνεχίζει ο αρθογράφος.

Το Forbes, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι αποκάλυψε αυτή την πρακτική ήδη από τα τέλη του 2018 και επανήλθε στο ζήτημα στις αρχές του 2020. «Τι έχει να πει η ομάδα του προέδρου για όλα αυτά; Οχι πολλά. Οταν ερωτώνται γι’ αυτού του τύπου τις πληρωμές στο παρελθόν, εκπρόσωποι εκδίδουν ανακοινώσεις στις οποίες επιμένουν ότι η εκστρατεία του προέδρου Τραμπ κατέβαλε λογικά ποσά, βάσει συμφωνητικών ενοικίασης και άλλων συμφωνιών παροχής υπηρεσιών, και πάντα σύμφωνα με το νόμο» σχολιάζει. Το Forbes επικοινώνησε με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ μια ημέρα προτού δημοσιευτεί το άρθρο, όμως δεν έλαβε απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ