Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Φωτογραφία: AP Images

Κρίσιμη για την στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας αναμένεται να είναι η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ανγκελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ.

Από την στιγμή που το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξε τη Δευτέρα σε κοινή θέση για το θέμα των κυρώσεων, παραπέμποντας την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής (24, 25 Σεπτεμβρίου), η συζήτηση που θα έχουν Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Η Τουρκία ακόμη δεν προχωρά στις ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο αυτό θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να γίνει. Και πιθανότατα, η σημερινή τηλεδιάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις προθέσεις του Ερντογάν.

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα πλέον για την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να μαλακώσει την στάση της και να μην επιβληθούν κυρώσεις, κάνοντας μερικά βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, έχει πάρει «προσωπικά την υπόθεση αποκλιμάκωση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο».

Σύμφωνα με το TRT, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ θα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και η ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε χθες «θετικό δείγμα» την αποχώρηση του Oruc Reis στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο είπε ότι πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ