Γερμανία: Σημάδια ανάκαμψης από λιανεμπόριο και ανεργία

NEWSROOM
Γερμανία: Σημάδια ανάκαμψης από λιανεμπόριο και ανεργία
AP Images

Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο και η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα τροφοδοτήσουν το τρίτο τρίμηνο μια ισχυρή ανάκαμψη από το σοκ του κορονοϊού.

Τα θετικά στοιχεία, που ανακοίνωσαν η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία και το Γραφείο Απασχόλησης, έγιναν γνωστά την ώρα που οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων Covid-19 σκιάζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 3,1% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους τον Αύγουστο ύστερα από την ανοδικά αναθεωρημένη μείωση κατά 0,2% τον Ιούλιο. Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους, ύστερα από ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 5,0% ένα μήνα νωρίτερα.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν ξεσπάσει η επιδημία της COVID-19 στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 5,8% τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κλάδος έχει ήδη αφήσει πίσω του την κρίση. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για έπιπλα και οικιακές συσκευές, με αύξηση 8% σε ετήσια βάση.

Οι εταιρίες διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων συνέχισαν να επωφελούνται από την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, με άλμα 23% στις πωλήσεις, σε βάρος όμως των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που υπέστησαν μείωση 10%.

Επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η πανδημία επιταχύνει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό στο λιανεμπόριο καθώς οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στις διαδικτυακές αγορές και φαίνεται να εγκαταλείπουν τα μικρά καταστήματα στις πόλεις.

«Οι πολιτικοί χρειάζεται επειγόντως να λάβουν αντίμετρα σε όλα τα επίπεδα, διαφορετικά θα δούμε ότι μεγάλα τμήματα στα κέντρα του αστικού ιστού θα γίνουν πόλεις-φαντάσματα», δήλωσε ο Στέφαν Γκέντ από την ένωση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου HDE.

Ωστόσο, σε μια ακόμα θετική ένδειξη για τις δαπάνες των νοικοκυριών, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε για τρίτο συνεχή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στα 2,907 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,3% από το 6,4% ένα μήνα νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ