Τζόνσον: «Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία»

NEWSROOM
Τζόνσον: «Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία»
AP Images

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμασθεί για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς εμπορική συμφωνία. «Εφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μήνες συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών έχουν περιορίσει τις διαφορές σε θέματα από την ενέργεια έως την πρόνοια για το 2021 όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Ωστόσο, τα τρία πλέον επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει οριστεί για το τέλος του έτους για μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εντείνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για έναν απότομο χωρισμό στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία εγκαίρως για το εμπόριο με τη Βρετανία χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις.

Ωστόσο, θέλοντας να αποφύγει να θεωρηθεί υπεύθυνη, η ένωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για όσο χρειαστεί, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Δεν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που θα σηκωθεί από το τραπέζι».

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για την επικύρωσή της από το ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεσαν χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να σημειωθεί πρόοδος. Ο Τζόνσον λέει ότι θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες μετά τη σύνοδο της ΕΕ. Ο διαπραγματευτής του Ντέιβιντ Φροστ θα τον συμβουλεύσει να συνεχίσει να επιμένει, δήλωσε πηγή.

Με την αλιεία να είναι σημαντικό θέμα για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επιδείξει σκληρή στάση σήμερα. Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αφήσει το ζήτημα αυτό για το τέλος και μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μαζί με θέματα όπως οι ενεργειακοί δεσμοί ή οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπου το Λονδίνο έχει ασθενέστερη διαπραγματευτική στάση σε σχέση με τα δικαιώματα για την αλιεία.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης στο θέμα των εγγυήσεων για κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. Εάν και οι δύο πλευρές ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, μπορούν να έχουν συναλλαγές χωρίς φραγμούς. Αλλά η Βρετανία θέλει να μπορεί να ρυθμίζει τις δικές της επιδοτήσεις στις εταιρίες ελεύθερα στο μέλλον, ενώ η ΕΕ θέλει να οριστούν κοινές αρχές. Διαφορετικά, όπως λέει η ΕΕ, η Βρετανία δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στην ενιαία αγορά του μπλοκ των 450 εκατ. ανθρώπων, καθώς μπορεί να προσφέρει προϊόντα προς πώληση σε τεχνητά χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα της παραγωγής τους με χαμηλότερες προδιαγραφές.

«Είναι σαν ένα από τα παιδιά σου να μην θέλει να φάει τα λαχανικά του», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην απροθυμία της Βρετανίας να αποδεχθεί τη θέση της ΕΕ. «Και τι κάνεις; Το ταΐζεις με το ζόρι ή προσπαθείς να τα ανακατέψεις με κάτι άλλο;».

ΣΧΕΤΙΚΑ