Καταρρέει ξανά η τουρκική λίρα εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων

NEWSROOM
Καταρρέει ξανά η τουρκική λίρα εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων
Φωτο: Shutterstock

Εντονες πιέσεις εκ νέου δέχεται η τουρκική λίρα μετά τις πληροφορίες από πηγές ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 σε μια κίνηση που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στις διμερείς σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και το πράσινο φως που άναψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την προετοιμασία περιορισμένων κυρώσεων σε άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αναβάλλοντας πάντως για τον Μάρτιο περαιτέρω σκληρότερες αποφάσεις. Οι απειλές των κυρώσεων ώθησαν την τουρκική λίρα σε νέα πτώση έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 8,0120.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 25% φέτος εν μέσω ενός σπιράλ έντονα καθοδικά προκλήσεων που επέτεινε η εκτόξευση του πληθωρισμού, η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Η κίνηση της Ουάσιγκτον, που αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και να επιβαρύνει τις σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, σύμφωνα με το Reuters και να στοχοποιήσει την Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στους συμβούλους του την έγκρισή του για τις κυρώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ