Ο πλανήτης γιόρτασε ήσυχα το 2021, υπό τη σκιά της πανδημίας

NEWSROOM
Ο πλανήτης γιόρτασε ήσυχα το 2021, υπό τη σκιά της πανδημίας

Διαφορετικά από κάθε άλλη φορά και χωρίς κόσμο στους δρόμους έγινε η υποδοχή του νέου έτους στη χώρα μας, καθώς από τις 22:00 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς είχε τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε είχε θέσει σε ισχύ ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιελάμβανε σαρωτικούς ελέγχους με μπλόκα σε διόδια και εισόδους - εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων, ενώ οι πολίτες κλήθηκαν να γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο, με SMS για τις μετακινήσεις και μόλις 9 άτομα από δύο οικογένειες στο ρεβεγιόν.

Στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, η υποδοχή του 2021 ήταν φαντασμαγορική και παρά τους άδειους δρόμους, τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.
Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σόου με video projections και πολύχρωμα πυροτεχνήματα και σύμφωνα με όλους τους υγειονομικούς κανόνες και χωρίς την παρουσία κοινού.

Με λαμπρότητα υποδέχθηκε και ο δήμος Πειραιά την έλευση του νέου έτους, καθώς ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και φωτισμών με φόντο το μεγάλο λιμάνι εντυπωσίασε, με τους Πειραιώτες να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να απολαύσουν μοναδικές γιορτινές εικόνες.

Ο Πύργος του Πειραιά έδωσε το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης για την έλευση του 2021, με τα φώτα του να πάλλονται σε ένα ειδικά προγραμματισμένο θέαμα με εναλλασσόμενα εντυπωσιακά χρώματα και δυναμική.

Ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου και τις πρώτες στιγμές του 2021, ένα συγχρονισμένο σόου φωτισμών, εντυπωσιακών εναέριων πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών με χρώμα, ρυθμό και ένταση, φώτισε τον πειραϊκό ουρανό, σε ένα υπερθέαμα ορατό και από τις 5 Δημοτικές Κοινότητες, σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Πειραιά υποδέχθηκε, τις πρώτες στιγμές του νέου έτους, το πρώτο πλοίο που έφτασε στο μεγάλο λιμάνι το 2021, το «Blue Star Chios», φωταγωγώντας το μνημείο του «Λέοντος του Πειραιώς» στο Χατζηκυριάκειο και φωτίζοντας το πλοίο κατά την είσοδό του στο λιμάνι.

Πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα και στη Θεσσαλονίκη με την αλλαγή του χρόνου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις τους έκαναν έναν απολογισμό του 2020 στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το 2021.

Σε πανδημία, οικονομία και εθνικά θέματα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να υπογραμμίσει εν κατακλείδι, ότι «το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης». Το εμβόλιο είναι «το διαβατήριο για την ελευθερία μας», επισήμανε μεταξύ άλλων, με την προσθήκη, «ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021 ενώ επισήμανε ότι οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν τηρούνται.

«Σε λίγο, αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία που πολιορκεί ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η πατρίδα μας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα: την έκρηξη των μεταναστευτικών κυμάτων. Τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία και την οικονομία. Και, βέβαια, τις αναταράξεις στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων. Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της.

Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού. Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021», σημείωσε και συνέχισε:

«Εφέτος γιορτάζουμε διαφορετικά: στο σπίτι, με την οικογένειά μας, κλείνοντας την πόρτα στον ιό. Γιατί τα κρούσματα υποχωρούν, όμως οι κίνδυνοι καραδοκούν. Και, παρά την πολύμηνη κόπωση, θα ήταν άδικο λίγες στιγμές χαλάρωσης να γκρεμίσουν όσα με θυσίες χτίσαμε έως σήμερα.

'Αλλωστε, το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει.

Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα να διασχίσουμε με ωριμότητα τη γέφυρα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό και στην αρχή της μάχης για την πρόοδο. Μία γέφυρα, όμως, που κρύβει παγίδες. Γι' αυτό και πρέπει να την περάσουμε με αργά και σταθερά βήματα.

Έτσι, οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας κατά το 2020, υπογραμμίζοντας ότι "η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία, έχοντας στο τιμόνι της ανθρώπους που δεν πίστεψαν ποτέ στην αξία του κοινωνικού κράτους. Και όταν ήρθε η πανδημία, δυστυχώς, δεν άλλαξαν προτεραιότητες". Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι "σε όλους αυτούς οφείλουμε στήριξη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και μια δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε από την πρώτη μέρα του νέου έτους, για να μη γίνει η απώλεια συνήθεια σε αυτό τον τόπο".

Ένα πλήθος με μάσκες στην Ουχάν, αλλά άδειες παραλίες στο Ρίο ντε Ζανέιρο: πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο περιόρισαν τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανάγκασε δισεκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν ιδιωτικά στο σπίτι τους την αλλαγή του χρόνου.

Έπειτα από πολύμηνους περιορισμούς και lockdown εξαιτίας της covid-19, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο θανάτους στον κόσμο, τα νέα επιδημικά κύματα υποχρεώνουν την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς από τον καναπέ τους.

Το μικρό αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό υποδέχθηκαν πρώτα στον πλανήτη, στις 12.00 ώρα Ελλάδος χθες Πέμπτη, το 2021, ενώ τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαν και Μπέικερ θα περιμένουν άλλες 26 ώρες.

Η Νέα Ζηλανδία, όπου ισχύουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, είναι η μόνη χώρα του πλανήτη όπου οι κάτοικοι μπορούν να γιορτάσουν και πέρασε μία ώρα αργότερα το κατώφλι του 2021. Μεγάλα πλήθη υποδέχθηκαν το νέο έτος στο Όκλαντ με γιορτή πυροτεχνημάτων.

Στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η περίφημη γιορτή των πυροτεχνημάτων φώτισε στις 15.00 ώρα Ελλάδος χθες τον ουρανό επάνω από το λιμάνι χωρίς σχεδόν καθόλου θεατές, έπειτα από την εμφάνιση νέας εστίας της επιδημίας στην πόλη αυτή όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 150 κρούσματα covid-19.

Ματαιώθηκε ακόμη και το σχέδιο να επιτραπεί σε 5.000 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή να παραστούν, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Οι περισσότεροι κάτοικοι θα αρκεσθούν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις των πέντε ατόμων.

“ Όλοι αναμένουν το 2021 ως μια νέα αρχή”, δήλωσε η Κάρεν Ρόμπερτς, από τους λίγους θεατές που βρισκόταν σε ένα μπαρ κοντά στη διάσημη όπερα του Σίδνεϊ.

Στη Νέα Υόρκη, όπου συνήθως η Times Square είναι γεμάτη ενθουσιασμένους ανθρώπους που γιορτάζουν υπό βροχή κομφετί, η συνοικία του Μανχάταν ήταν αποκλεισμένη και οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση ως την έλευση του νέου έτους στις τηλεοράσεις τους. Η διάσημη τραγουδίστρια της ντίσκο Γκλόρια Γκέινορ, 77 ετών, τραγούδησε το γνωστό τραγούδι της “ I will survive”.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω της covid-19 και στις ευχές του για το νέο έτος ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αναφέρθηκε στο 2020 ως “ αναμφισβήτητα την πιο σκληρή χρονιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης”. “ Τον Ιανουάριο θα εμβολιάσουμε ένα εκατομμύριο Νεοϋορκέζους”, δεσμεύθηκε.

Στη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, φέτος ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για την Πρωτοχρονιά. Η διάσημη παραλία Κοπακαμπάνα ήταν σχεδόν άδεια τα μεσάνυκτα, ενώ η αστυνομία απαγόρευσε τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ωστόσο στην άλλη πλευρά της πόλης οι Βραζιλιάνοι φώτισαν τον ουρανό με δικά τους πυροτεχνήματα και διαδηλωτές φώναξαν “ Μπολσονάρου φύγε!” από τα παράθυρά τους στο Ρίο και το Σάο Πάολο, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Στην Κίνα χιλιάδες κάτοικοι της Ουχάν γιόρτασαν την έλευση του 2021, ένα χρόνο αφού εντοπίστηκαν στην πόλη τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού. “ Είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε ποτέ”, δήλωσε μία κάτοικος της πόλης. “ Μείναμε κλεισμένοι μέσα για μήνες (...) όμως επιβιώσαμε”.

Στις ευχές του προς τους Κινέζους ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι έγραψαν “ την εποποιία τους” με τη μάχη κατά της covid-19.

Στο Χονγκ Κονγκ, παρά τα περιοριστικά μέτρα, κάποιοι πήγαν ως το λιμάνι της Βικτόρια για να βγάλουν selfies.

Και στο Τόκιο, όπου οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, έκαναν ουρά, με καλυμμένα τα πρόσωπα, για να προσευχηθούν για το νέο έτος.

Στη Ρωσία, στην ομιλία του για το νέο έτος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει τη χώρα. “ Δυστυχώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Η μάχη κατά της επιδημίας δεν σταματά λεπτό”, τόνισε.

Λίγο νωρίτερα περίπου 10 άνθρωποι είχαν κολυμπήσει, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, στα παγωμένα νερά της λίμνης Βαϊκάλης, στη Σιβηρία.

“ Συμπεριφερθείτε σαν να την έχετε”

Το Λονδίνο, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την covid-19, οι εορτασμοί ήταν περιορισμένοι, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, με σύνθημα “ Συμπεριφερθείτε σαν να την έχετε”.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ έδωσε συναυλία μέσω livestream στη μνήμη των μελών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπέκυψαν στην ασθένεια. Η μετάδοσή της από γιγάντια οθόνη στο Πικαντίλι Σέρκους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή και τελικά οι οπαδοί της μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν μόνο μέσω YouTube.

Έρημη η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων

Στο Παρίσι, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων ήταν έρημη. Μερικοί αστυνομικοί σταματούσαν τα λίγα οχήματα που περνούσαν για να βεβαιωθούν ότι είχαν την απαραίτητη άδεια μετακίνησης.

Στη Γαλλία ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τήρηση της οποίας εποπτεύουν 100.000 αστυνομικοί: απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση μεταξύ 22.00 και 06.00 παρά μόνο για επαγγελματικούς λόγους επί ποινή προστίμου. Επίσης σε πολλές περιοχές στη βόρεια και δυτική Γαλλία έχει απαγορευθεί η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Στη Μαδρίτη, μία από τις πλέον πληγείσες πόλεις της Ευρώπης από την πανδημία, η διάσημη πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, που συνήθως είναι γεμάτη ως τα μεσάνυκτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν άδεια. Μόνο ένα πρώην μέλος του συγκροτήματος Mecano, ο Νάτσο Κάνο, βρισκόταν εκεί για να ερμηνεύσει ένα τραγούδι στο πιάνο, προς τιμή των θυμάτων της covid-19.

Η Ρώμη χωρίς πυροτεχνήματα

Οι κάτοικοι της Ρώμης παρακολούθησαν από τον καναπέ τους εορτασμούς στο Circus Maximus, το αρχαιότερο στάδιο της πόλης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ώρες θεάματος και τον εορταστικό φωτισμό των εμβληματικών μνημείων της Ρώμης. Ο δήμος απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα.

Στην Ιταλία έχει επιβληθεί lockdown ως τις 7 Ιανουαρίου και ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00.

Στο Ντουμπάι χιλιάδες άνθρωποι επρόκειτο να παρακολουθήσουν θέαμα με πυροτεχνήματα και λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, παρά την πανδημία. Όλοι όσοι βρεθούν εκεί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας κωδικό QR.

Στη Βηρυτό, η οποία παραμένει υπό το σοκ της τεράστιας έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε μετά τις 3 το πρωί. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και προγραμμάτιζαν μεγάλες γιορτές για την πρωτοχρονιά.

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν εστιατόρια και κλαμπ γεμάτα, οδήγησαν τις αρχές του Λιβάνου να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown μετά την πρωτοχρονιά.

Σε όλο τον κόσμο, το αύριο προκαλεί ανησυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ