Δεύτερο «όπλο» στην ΕΕ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna

NEWSROOM
Δεύτερο «όπλο» στην ΕΕ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna
Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι.

«Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 στους Ευρωπαίους», ανακοίνωσε περιχαρής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για την έγκρισή του και τη διάθεσή του στην ΕΕ», συμπλήρωσε στην ανάρτησή της στο Twitter.

Η Ευρώπη χρειαζόταν κατεπειγόντως ένα δεύτερο εμβόλιο μετά από εκείνο των BioNTech / Pfizer καθώς η πανδημία καλπάζει και η ανησυχία εντείνεται αφού εξαπλώνονται στη Γηραιά Ήπειρο τα δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που πρωτοεντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και πιθανώς να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια, αν και η BioNTech δηλώνει ότι δεν ανησυχεί.

Αποτελεσματικό κατά 94% το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί, όπως εκείνο των BioNTech / Pfizer, αποθήκευση σε ξηρό πάγο, αλλά φέρεται να είναι το ακριβότερο απ’ όσα παρήγγειλε η ΕΕ, καθώς η δόση στοιχίζει περί τα 18 ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 12 ευρώ του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και τα δέκα της CureVac. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Κομισιόν προχώρησε στην παραγγελία λιγότερων δόσεων – 180 εκατ. έναντι 300 εκατ. της Pfizer και 225 εκατ. της Curevac - με οψιόν αγοράς άλλων 180 εκατ. Αλλά ακόμη κι αν η Κομισιόν είχε παραγγείλει περισσότερες δόσεις, η Μοderna έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής στην ΕΕ κι όπως έχει πει θα μπορούσε να παρασκευάσει έως 20 εκατ. δόσεις – όλες για τις ΗΠΑ. Η Μoderna λέει τώρα ότι μπορεί να παρασκευάσει από 500 έως 600 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021 για διάθεση παγκοσμίως, άγνωστο πόσες εξ’ αυτών προορίζονται για την ΕΕ.

Σειρά πλέον παίρνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως στη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ