fbpxΧονγκ Κονγκ: Αθρόες συλλήψεις με την κατηγορία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης | Economistas.gr
Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Αθρόες συλλήψεις με την κατηγορία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης

Χονγκ Κονγκ: Αθρόες συλλήψεις με την κατηγορία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης
Φωτογραφία: AP Images

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε σήμερα 53 ανθρώπους σε εφόδους που πραγματοποίησε εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, με τις αρχές να λένε ότι η ανεπίσημη ψηφοφορία που διεξήχθη πέρυσι για την επιλογή υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην πόλη ήταν μέρος ενός σχεδίου για να "ανατρέψουν" την κυβέρνηση.

Οι έφοδοι που πραγματοποιήθηκαν την αυγή σε 72 εγκαταστάσεις είχαν αποτέλεσμα τη σύλληψη πολλών από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν νέο, αμφιλεγόμενο νόμο εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία τον Ιούνιο του 2020.

Οι μαζικές συλλήψεις είχαν σχέση με τη χωρίς προηγούμενο, ανεξάρτητα οργανωμένη και μη δεσμευτική ψηφοφορία που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο για την επιλογή υποψηφίων της αντιπολίτευσης για τις εκλογές για το νομοθετικό σώμα που αναβλήθηκαν στη συνέχεια.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί έλαβαν μέρος στις εφόδους, που περιελάμβαναν τα γραφεία μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων και μιας δικηγορικής εταιρείας.

Ο υπουργός Ασφάλειας Τζον Λι δήλωσε πως η ομάδα σχεδίαζε να προκαλέσει "σοβαρή βλάβη" στην κοινωνία και πως οι αρχές δεν θα ανεχθούν οιεσδήποτε ανατρεπτικές ενέργειες.

"Η σημερινή επιχείρηση στοχεύει τα ενεργά στοιχεία που θεωρούνται ύποπτα ως εμπλεκόμενα στο έγκλημα της ανατροπής ή της σοβαρής παρέμβασης προκειμένου να καταστραφεί η νόμιμη ενάσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ", δήλωσε ο Λι στους δημοσιογράφους.

Η καταστολή που βασίστηκε στον νόμο για την ασφάλεια του Ιουνίου του 2020, ο οποίος σύμφωνα με επικριτές συντρίβει τις ευρείες ελευθερίες που είχε υποσχεθεί το Πεκίνο όταν η πόλη επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, θέτει την Κίνα περαιτέρω σε μια πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία.

Προσώρας ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια. Ο υπουργός Εξωτερικών που έχει επιλέξει ο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε στο Twitter πως οι συλλήψεις αποτελούν "μια επίθεση σε εκείνους που προασπίζονται με γενναιότητα οικουμενικά δικαιώματα".

"Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις θα είναι αλληλέγγυα με τον λαό του Χονγκ Κονγκ και εναντίον της καταστολής της δημοκρατίας από το Πεκίνο", είπε.

Το γραφείο ανώτατης εκπροσώπησης του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σε μια δήλωση ότι υποστηρίζει σθεναρά τις συλλήψεις. Μέλη του δημοκρατικού στρατοπέδου έδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καλέσουν για την απελευθέρωση των "πολιτικών κρατουμένων".

Η αστυνομία δεν κατονόμασε τους συλληφθέντες, όμως οι ταυτότητές τους αποκαλύφθηκαν από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις οργανώσεις τους. Περιλαμβάνουν πρώην βουλευτές, ακτιβιστές και ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση των προκριματικών του 2020, ανάμεσά τους οι Τζέιμς Το, Λαμ Τσέουκ-τινγκ, Μπένι Τάι και Λέστερ Σαμ.

Η αστυνομία υποστήριξε πως η εκστρατεία για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στο 70μελές νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ με σκοπό την παρεμπόδιση των κυβερνητικών προτάσεων ώστε να αυξηθεί η πίεση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανατρεπτική.

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ δεν εκλέγεται απευθείας και μόνο το 50% των κοινοβουλευτικών εδρών διατίθενται για δημοκρατική εκλογή, με τις υπόλοιπες να καταλαμβάνονται κυρίως από προσκείμενους στο Πεκίνο.

"Οι άνθρωποι που εμπλέκονται είναι ύποπτοι ότι έκαναν χρήση αυτού που αποκαλούν σχέδιο '35+1"... ώστε να παραλύσουν με κάποιο τρόπο την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ", είπε ο Λι και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί οιεσδήποτε "ανατρεπτικές ενέργειες".

Η αστυνομία επικαλέστηκε έναν κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο αν το νομοθετικό σώμα δεν καταφέρει δύο φορές να εγκρίνει τον ετήσιο απολογισμό, ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος πρέπει να παραιτηθεί. Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια απαγορεύει τη διατάραξη και την παρέμβαση στη διοίκηση της πόλης.

Οι εκλογές για το νομοθετικό σώμα επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι τον Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκαν με τις αρχές να επικαλούνται τον κίνδυνο του κορονοϊού. Δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος εκ μέρους της αντιπολίτευσης σε οιεσδήποτε εκλογές στο μέλλον έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις.

Στη σημερινή επιχείρηση, η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης του Χονγκ Κονγκ που βοήθησε στη διοργάνωση των προκριματικών. Οι διοργανωτές κατέστρεψαν τα δεδομένα περισσότερων από 600.000 ανθρώπων που ψήφισαν αμέσως μετά το τέλος της καταμέτρησης.

Ο Αμερικανός δικηγόρος Τζον Κλάνσι συνελήφθη στη διάρκεια μιας εφόδου στη δικηγορική εταιρεία Ho Tse, Wai & Partners, δήλωσε πηγή στην εταιρία.

Οι 'επισκέψεις' σε τέσσερα ΜΜΕ, περιλαμβανομένης της αντικυβερνητικής ταμπλόιντ Apple Daily, έγιναν για λόγους "συναλλαγών" με φιλοδημοκρατικές οργανώσεις και δεν είχαν σχέση με θέματα δημοσιογραφικής καταγραφής, ανέφερε η αστυνομία.

Ο νόμος για την ασφάλεια τιμωρεί αυτό που η Κίνα ορίζει ευρέως ως απόσχιση, ανατροπή, τρομοκρατία και συνέργεια με ξένες δυνάμεις, με έως και ισόβια κάθειρξη. Οι αρχές έχουν πει ότι έχει στόχο μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων στην πόλη των 7,5 εκατ. κατοίκων.

Οι κυβερνήσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας υποστηρίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να κλείσουν κενά σε θέματα εθνικής ασφαλείας που ήρθαν στο φως έπειτα από μήνες βίαιων μερικές φορές αντικυβερνητικών και αντικινεζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο το 2019.

Αντιδρώντας στον νόμο, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τοπικούς και Κινέζους αξιωματούχος και αρκετές χώρες ανέστειλαν συμφωνίες έκδοσης.

Μετά την επιβολή του, εξέχοντες ακτιβιστές όπως ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι συνελήφθησαν, δημοκρατικοί βουλευτές αποκλείστηκαν, ακτιβιστές διέφυγαν στην εξορία και συνθήματα και τραγούδια των διαδηλώσεων κηρύχθηκαν παράνομα.

Ο Τζόσουα Ουόνγκ, ένας από τους πιο εξέχοντες ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ, ήταν ένας από τους τουλάχιστον δώδεκα νεαρούς, πιο συγκρουσιακούς πολιτικούς που ξεπέρασαν την παλαιά φρουρά στις ανεπίσημες δημοκρατικές προκριματικές εκλογές.

Οι λογαριασμοί του Ουόνγκ στο Twitter και στο Facebook ανέφεραν πως η αστυνομία έκανε έφοδο σήμερα στο σπίτι του. Ο ίδιος φυλακίστηκε πέρυσι κατηγορούμενος για διοργάνωση και υποκίνηση παράνομης συνέλευσης στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο 24χρονος που έγινε δισεκατομμυριούχος σε μια νύχτα
Ο 24χρονος που έγινε δισεκατομμυριούχος σε μια νύχτα
Είναι μόλις 24 ετών, παρτάρει με την Ριάνα και την Μπέλα Χαντίντ και την Τρίτη εν μία νυκτί έγινε δισεκατομμυριούχος. Ο λόγος για τον Έρι Τσε από το Χονγκ Κονγκ.
Ο 24χρονος που έγινε δισεκατομμυριούχος σε μια νύχτα
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ μπαίνει η Alibaba
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ μπαίνει η Alibaba
Σε μια κίνηση πρωτόγνωρη για το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, η Alibaba ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και χωρίς τη χρήση τυπωμένων εγγράφων.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ μπαίνει η Alibaba
Οργή στο Πεκίνο για την στήριξη του Τραμπ στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
Οργή στο Πεκίνο για την στήριξη του Τραμπ στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
Τη «βδελυγμία» του Πεκίνου προκάλεσε η επικύρωση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δύο νομοθετημάτων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.
Οργή στο Πεκίνο για την στήριξη του Τραμπ στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του φιλοδημοκρατικού Τύπου Τζίμι Λάι
Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του φιλοδημοκρατικού Τύπου Τζίμι Λάι
Ο 73χρονος καταδικάσθηκε αρχικά σε φυλάκιση 12 μηνών για την οργάνωση συγκέντρωσης και στην συνέχεια σε ποινή φυλάκισης 8 επιπλέον μηνών για την συμμετοχή του σε άλλη διαδήλωση.
Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ο μεγιστάνας του φιλοδημοκρατικού Τύπου Τζίμι Λάι
Χονγκ Κονγκ: Δύο ημέρες άδεια μετ΄αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους για να εμβολιαστούν
Χονγκ Κονγκ: Δύο ημέρες άδεια μετ΄αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους για να εμβολιαστούν
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος Πάτρικ Νιπ, που είναι αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Χονγκ Κονγκ: Δύο ημέρες άδεια μετ΄αποδοχών στους δημόσιους υπαλλήλους για να εμβολιαστούν