fbpxΣυναινετικός Τραμπ: Θα πληρώσουν όσοι παραβήκαν τον νόμο | Economistas.gr
Skip to main content

Συναινετικός Τραμπ: Θα πληρώσουν όσοι παραβήκαν τον νόμο

Συναινετικός Τραμπ: Θα πληρώσουν όσοι παραβήκαν τον νόμο
AP Images

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε διάγγελμα περίπου τριών λεπτών μετά τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη έξω και μέσα από το Καπιτώλιο, όσο και στη διάδοχη κατάσταση στην προεδρία. Ο απερχόμενος πρόεδρος για πρώτη φορά καταδίκασε ανοιχτά τα επεισόδια και τόνισε πως όσοι εμπλέκονται σε αυτά θα «πληρώσουν», ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα επιστρέψει στο μέλλον για να διεκδικήσει την προεδρία, λέγοντας πως «το ταξίδι αυτό ήταν μόνο η αρχή».

Ακόμη, ο απερχόμενος πρόεδρος αποδέχθηκε το αποτέλεσμα, λέγοντας πως θα γίνει ομαλά η μεταβίβαση εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν (δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του νέου προέδρου), αν και για άλλη μια φορά άφησε υπονοούμενα για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, ζητώντας να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το διάγγελμα του Τραμπ

«Θέλω να ξεκινήσω με την αήθη επίθεση στο Καπιτώλιο. Οπως όλοι οι Αμερικανοί, είμαι εξοργισμένος από τη βία, την παρανομία και όσα έγιναν. Διέταξα την Εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και τις ειδικές δυνάμεις να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του νόμου και της τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε τη χώρα μας. Και όσοι παραβήκατε τον νόμο, θα πληρώσετε.

Περάσαμε μια έντονη συναισθηματικά εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι έντονα. Πρέπει να τα κατευνάσουμε και να προχωρήσουμε με την υπόθεση της Αμερικής. Η καμπάνια μου κυνήγησε κάθε νομική οδό για να κοντράρει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδικός μου στόχος ήταν η ακεραιότητα της διαδικασίας και πάλευα για να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία. Επιμένω πως πρέπει να αναμορφώσουμε τους εκλογικούς μας νόμους για να επικυρώσουμε την ταυτότητα και τη συμμετοχή όλων των ψηφοφόρων και να σιγουρέψουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Το Κογκρέσο επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών και μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου. Πλέον επικεντρώνομαι στο να σιγουρέψω πως θα γίνει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε. Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο και χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία. Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, στον πατριωτισμό, στις κοινότητες, στην κοινωνία, στην οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά να ξέρετε ότι το εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook και Twitter μπλόκαραν τον Ντόναλντ Τραμπ
Facebook και Twitter μπλόκαραν τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας οτι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις, θα τον αναστείλει μόνιμα.
Facebook και Twitter μπλόκαραν τον Ντόναλντ Τραμπ
Η τελευταία έξοδος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο
Η τελευταία έξοδος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε ότι η Μελάνια «αγαπά τον αμερικανικό λαό».
Η τελευταία έξοδος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο