fbpxΕυρω-σύνοδος για το Brexit με μικρό καλάθι | Economistas.gr
Skip to main content

Ευρω-σύνοδος για το Brexit με μικρό καλάθι

Ευρω-σύνοδος για το Brexit με μικρό καλάθι

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. βρίσκεται στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της Συνόδου, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ προειδοποίησε στην  πρόσκληση που απέστειλε χθες το βράδυ στους ηγέτες ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε την ΕΕ για ένα σενάριο μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ».

Ωστόσο,  υπογράμμισε ότι «το γεγονός πως προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο μη συμφωνίας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας οδηγήσει μακριά από την καταβολή κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, για όλες τις πλευρές».

Σε μια πρώτη συνάντηση και των 28 αρχηγών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα παρουσιάσει στους ομολόγους της τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Στη συνέχεια οι "27" θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας, κατά το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο. Επίσης,  οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο της "μη συμφωνίας", για το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιοόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ε.Ε. που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το καλό σενάριο για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι Βρυξέλλες ήταν, εφόσον είχε επιτευχθεί συμφωνία για το "διαζύγιο" μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια οι ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης θα συζητούσαν το προσχέδιο κοινής πολιτικής δήλωσης Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας,  δεν θα υπάρξει συζήτηση για την κοινή πολιτική δήλωση που θα σφραγίσει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και θα θέσει το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση.

Την Πέμπτη το πρωί οι "28" της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν  με βασικό θέμα  το μεταναστευτικό, όπου όμως αναμένονται αποφάσεις. Όπως έχει επανειλημμένως φανεί, τα 28 κράτη-μέλη παραμένουν διχασμένα στο εν λόγω ζήτημα και σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες ακόμα από κάποιες πλευρές να προχωρήσουν τα ζητήματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση, κάτι στο οποίο όμως αντιδρούν οι χώρες που θέλουν την κοινή πολιτική ασύλου να παραμείνει μέρος του "πακέτου". Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως θα συζητηθεί μεν η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, χωρίς όμως να συνδεθεί με τη δημιουργία των λεγόμενων "κέντρων αποβίβασης" ή στρατοπέδων σε αυτές. Στην ατζέντα της Συνόδου των "28" βρίσκονται ακόμα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση και η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί στο παρασκήνιο ο νέος "πονοκέφαλος" των Βρυξελλών, δηλαδή ο ιταλικός προϋπολογισμός που δε συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως παρόλο που πρόκειται για "καυτό θέμα", δεν βρίσκεται στην ατζέντα και εφόσον τεθεί από κάποιον θα τοποθετηθούν οι ηγέτες "με σεβασμό" στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) την οποία φιλοξενεί φέτος η Ε.Ε. Στην εν λόγω Σύνοδο που θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός από τα 28 κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν 21 ασιατικές χώρες, η Νορβηγία και η Ελβετία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και του περιβάλλοντος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brexit: Η Βρετανία θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
Brexit: Η Βρετανία θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
«Yπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».
Brexit: Η Βρετανία θα αποσύρει ρυθμίσεις που παραβιάζουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ
Brexit: Ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας
Brexit: Ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας
Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να κάνουν μια "ύστατη προσπάθεια" και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.
Brexit: Ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας
ΕΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για το Brexit
ΕΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για το Brexit
Η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
ΕΕ: Υπεγράφη η συμφωνία για το Brexit