Αυστραλία: Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του δημόσιου χρέους της χώρας σε «σταθερή» από «αρνητική»

NEWSROOM
Αυστραλία: Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του δημόσιου χρέους της χώρας σε «σταθερή» από «αρνητική»
Shutterstock

Ο S&P Global Ratings αναβάθμισε σήμερα την προοπτική του δημόσιου χρέους της Αυστραλίας σε «σταθερή» από «αρνητική», κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα διατηρηθεί στην περιπόθητη βαθμίδα «AAA» του ενός από τους επιλεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που επικαλέστηκε την «ταχεία οικονομική ανάκαμψη» της μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η οικονομία της Αυστραλίας, το μέγεθος της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,55 τρισεκ. αμερικανικά δολάρια, ανακάμπτει χάρη σε αυτή που θεωρείται επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και το πακέτο τόνωσης της δραστηριότητας που προώθησε η κυβέρνησή της.

Ο S&P εξήγησε πως είναι βέβαιος πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί προς το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 2 ως 3 χρόνια, ενώ έφθασε το 10% τον Ιούνιο του 2021, τον μήνα που ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, οι πολιτικές που εφάρμοσε και η ανάκαμψη της οικονομίας «μείωσαν τους πτωτικούς κινδύνους ως προς οικονομική και δημοσιονομική προοπτική» του οίκου για την Αυστραλία, εξήγησε ο S&P στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ καλωσόρισε την εξέλιξη, που χαρακτήρισε «περίτρανη» έκφραση «εμπιστοσύνης» των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις – πλέον μόλις εννέα – χώρες του κόσμου που μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν αξιολόγηση «AAA» και από τους τρεις επιλεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ