Ο Μασκ είπε στους υπαλλήλους της Space X ότι υπάρχει ρίσκο χρεοκοπίας -Τι συμβαίνει

NEWSROOM
Ο Μασκ είπε στους υπαλλήλους της Space X ότι υπάρχει ρίσκο χρεοκοπίας -Τι συμβαίνει
Ο Ελον Μασκ / AP Images

Ο Έλον Μασκ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την έλλειψη προόδου που έχει σημειώσει η Space X στην ανάπτυξη των κινητήρων Raptor που τροφοδοτούν τον πύραυλο Starship.

Ο ιδρυτής της εταιρείας μια μέρα με την ημέρα των ευχαριστιών έστειλε ένα μειλ σε όλη την εταιρεία, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το CNBC, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

«Η κρίση στην παραγωγή των Raptor είναι χειρότερη από ό,τι φαινόταν πριν από μερικές εβδομάδες» αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του. «Αντιμετωπίζουμε πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε ρυθμό πτήσεων του Starship τουλάχιστον μια φορά κάθε δυο εβδομάδες το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Ο Starhip είναι ο τεράστιος πύραυλος νέας γενιάς που αναπτύσσει η Space X για να τις αποστολές φορτίων αλλά και ανθρώπων στο φεγγάρι και τον Άρη. Η εταιρεία δοκιμάζει πρωτότυπα σε μια εγκατάσταση στο νότιο Τέξας και έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις. Ωστόσο για για να προχωρήσουν σε εκτοξεύσεις σε τροχιά, οι πύραυλοι θα χρειαστούν έως και 39 κινητήρες Raptor. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα και η παραγωγή τους.

Το πρόγραμμα κινητήρες Raptor είναι «μια καταστροφή»

Στο μειλ που απέστειλε ο Μασκ αναφέρει ότι σχεδίαζε να πάρει ρεπό μέσα στις διακοπές για την γιορτή των Ευχαριστιών. Ωστόσο αφού ανακάλυψε το πρόβλημα αποφάσισε να δουλέψει στην γραμμή παραγωγή του κινητήρα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια για να ανακάμψουμε από αυτό που είναι ειλικρινά μια καταστροφή», ανέφερε ο Μασκ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκκεντρικός επιχειρηματίας αναφέρεται στο πόσο δύσκολο κομμάτι είναι η παραγωγή του πρωτότυπου πυραύλου της Space X.

Το επόμενο σημαντικό βήμα για την εταιρεία είναι να αναπτύξει επαρκώς τον Starship προκειμένου να είναι σε θέση να εκτοξευθεί σε τροχιά. Στις 17 Νοεμβρίου ο Μασκ είχε δηλώσει ότι ελπίζει να μπορεί να γίνει αυτό τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Η Space X θέλει το Starship να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο, με τον πύραυλο και τον προωθητικό της καμπίνας να μπορούν να προσγειωθούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για μελλοντικές πτήσεις. Οι πύραυλοι Falcon 9 που χρησιμοποιεί τώρα η εταιρεία είναι μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμοι.

Πάντως ο Μασκ δεν φάνηκε σίγουρος ότι η πρώτη προσπάθεια που θα γίνει για την εκτόξευση του Starhip σε τροχιά θα είναι και επιτυχής. Ωστόσο ήταν ξεκάθαρος ότι ο πύραυλος θα φτάσει στο διάστημα μέσα στο 2022. Επίσης είχε αναφέρει ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Starship γίνεται κατά 90% με εσωτερικά κεφάλαια.

Το Starhip κρίνει το μέλλον του δορυφορικού ίντερνετ του Μασκ

Η Space X έχει αντλήσει δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους πυραύλους Starship όσο και για το δορυφορικό ίντερνετ της εταιρείας με την ονομασία Starlink. Η πρόσφατη αποτίμηση της εταιρείας αγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη στιγμή η Space X έχει εκτοξεύσει περίπου 1.700 δορυφόρους Starlink. Η εταιρεία αυξάνει σημαντικά τους χρήστες της με περίπου 140.000 χρήστες να πληρώνουν 99 δολάρια για τις υπηρεσίες του δορυφορικού ίντερνετ.

Νωρίτερα μέσα στο έτος η SpaceX μίλησε για βελτιώσεις του δορυφόρου. Ο Μασκ ανέφερε στο μέιλ του προς τους εργαζόμενους, ότι οι βελτιώσεις των δορυφόρων θα είναι ισχυρές αλλά μπορούν να εκτοξευθούν αποτελεσματικά μόνο από τους πυραύλους Starship.

Μέχρι σήμερα οι δορυφόροι Starlink έχουν εκτοξευθεί με πυραύλους Falcon 9, αλλά ο Μασκ πιστεύει ότι δεν έχουν τη μάζα και τον όγκο που απαιτείται για την αποτελεσματική ανάπτυξη των δορυφόρων δεύτερης γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία του προγράμματος κινητήρων Raptor είναι επίσης κρίσιμη για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της υπηρεσίας Starlink της Space X.

ΣΧΕΤΙΚΑ