Ο αδελφός του Ασάνζ φοβάται ότι θα τον δει να πεθαίνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης

NEWSROOM
Julian Assange
Julian Assange/ Φωτογραφία AP

Ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ότι φοβάται πως ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης για να αποτραπεί η έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Ο κ. Σίπτον, κινηματογραφικός παραγωγός, συμμετείχε σε διαδήλωση μπροστά στο προξενείο του ΗΒ στο Μανχάταν, μαζί με άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους, ανάμεσά τους την αμερικανίδα ηθοποιό Σούζαν Σάραντον και τον βρετανό μουσικό –συνιδρυτή του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd– Ρότζερ Ουότερς.

Ο Γκάμπριελ Σίπτον δήλωσε «πολύ ανήσυχος για αυτό που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Τζούλιαν και αυξάνει την πίεση» γι’ αυτόν.

«Ζούμε με τον φόβο πως δεν θα το αντέξει, πως θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας» που συνεχίζεται στα δικαστήρια, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σίπτον εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση της υγείας του 50χρονου αδελφού του. Εξάλλου η αρραβωνιαστικιά του Τζούλιαν Ασάνζ, η Στέλλα Μόρις, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks υπέστη στα τέλη Οκτωβρίου «μικρό εγκεφαλικό» στη φυλακή (25051174).

Ο κ. Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει ενώ ήταν ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Για τον αδελφό του, ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν είναι πια ο άνθρωπος που ήταν όταν ξεκίνησαν όλα αυτά», μολαταύτα «παραμένει δυνατός και μαχητής».

Οι συγγενείς και οι υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks εκφράστηκαν μετά τη μείζονα νίκη που κατήγαγαν την Παρασκευή οι αρχές των ΗΠΑ στη δικαστική μάχη για να εξασφαλίσουν την έκδοσή του, καθώς εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που την απέκλειε (25041259).

Πάντως ο Τζούλιαν Ασάνζ σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν επειδή έφερε στο φως, από το 2010 και μετά, πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και άκρως απόρρητα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Αυστραλός, που διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη κυρίως για κατασκοπεία, διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή 175 ετών εάν καταδικαστεί. Η υπόθεση, τονίζουν οι υποστηρικτές του, αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας.

Για τον καλλιτέχνη Ρότζερ Ουότερς, «η ζωή μας, η ελευθερία μας (...), η δημοκρατία (...) εξαρτώνται απόλυτα από το τι θα συμβεί στον Τζούλιαν Ασάνζ», ενώ σύμφωνα με την Σούζαν Σάραντον, «ό,τι κι αν νομίζετε για τον Τζούλιαν Ασάνζ, η υπόθεση αυτή αφορά την ελευθερία της πληροφόρησης και τη δημοσιογραφία».

ΣΧΕΤΙΚΑ