Ο Μασκ ανησυχεί για την υπογεννητικότητα -«Δεν θα υπάρχουν αρκετοί για να πάμε στον Άρη»

NEWSROOM
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία GettyImages
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία GettyImages

Ο Έλον Μασκ παρότρυνε εκ νέου τον κόσμο να εντείνει τις προσπάθειες του για νέες γεννήσεις και αύξηση του πληθυσμού της Γης.

Ο επιχειρηματίας μοιράστηκε τις ανησυχίες του σε μια σειρά από tweets μετά η γενική μείωση του ποσοστού των γεννήσεων εν μέσω πανδημίας. Στις ΗΠΑ το ποσοστό μειώθηκε κατά 4% από το 2019 έως το 2020 σηματοδοτώντας τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων στη χώρα από το 1979.

Ο Μασκ ο οποίος είναι ο ιδρυτής και CEO της SpaceX στοχεύει να στείλει ανθρώπους να δημιουργήσουν οικισμό στον Άρη. Τον περασμένο μήνα, μιλώντας σε ένα podcast, εκτίμησε ότι η SpaceX θα προσεδαφίσει ανθρώπους στον «κόκκινο πλανήτη» με πύραυλο Starship σε πέντε έως δέκα χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει για κάτι τέτοιο

Αλλά αν η δημογραφική κρίση δεν υποχωρήσει, δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να μετοικήσουν στον Άρη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ μοιράζεται τις ανησυχίες του για την πτώση του ποσοστού γεννήσεων.

Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι αν οι άνθρωποι δεν κάνουν περισσότερα παιδιά «ο πολιτισμός μας θα καταρρεύσει». «Νομίζω ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πολιτισμό είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων», ήταν τα λόγια του στο συμβούλιο των CEO της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων μειώνεται σταθερά από το 1960. Οι οικονομικές αβεβαιότητες που προκάλεσε η πανδημία επιτάχυναν την τάση μείωσης των γεννήσεων, έγραψε ο Darrell Bricker, CEO της Ipsos, μια εταιρείας ερευνών αγορά στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τι κάνουν Κίνα και Ινδία

Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται επίσης στις δυο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία. Το τμήμα στατιστικής της Κίνας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ, στις 7,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2021/ Και αυτό παρόλο που η χώρα κατάργησε το 2016 την επί δεκαετίες εφαρμοζόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επιτρέπει πλέον στα ζευγάρια να αποκτήσουν έως και τρία παιδιά. Την ίδια, σύμφωνα με τους Times of India, το ποσοστό γονιμότητας της Ινδίας έπεσε κάτω από το βασικό επίπεδο αναπλήρωσης πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ