Οι 5 γίγαντες της τεχνολογίας έχουν χάσει 85 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2022

NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP Matt Rourke

Οι πέντε πλουσιότεροι μεγιστάνες της τεχνολογίας στον κόσμο έχασαν συνολικά 85,07 δισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο τους τις πρώτες εβδομάδες του 2022, καθώς οι περιουσίες τους δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από το ξεπούλημα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα.

Οι απώλειες έστειλαν την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Έλον Μασκ, στα 243 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 27 δισεκατομμύρια χαμηλότερα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Είναι επίσης σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από τον Νοέμβριο του 2021 όταν η καθαρή αξία του Μασκ είχε φτάσει τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχασε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είδε πτώση 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καθαρή αξία του από την 1η Ιανουαρίου, ενώ ο Λάρι Πέιτζ της Goolge είδε την καθαρή αξία του να μειώνεται κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τις απώλειες συμπληρώνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Fecebook, του οποίου η καθαρή αξία μειώθηκε επίσης κατά περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής μέσα στο 2022. Η πτώση και των πέντε οφείλεται στις μετοχές τεχνολογίας που κατέχουν.

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά

Την περασμένη εβδομάδα, ο βασικός τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite υποχώρησε κατά περίπου 8% λόγω πολλαπλών παραγόντων, όπως η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περίπου 13% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο μόνος δισεκατομμυριούχος στην πρώτη πεντάδα που δεν έχασε χρήματα την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού γίγαντα πολυτελείας LVMH. Ακόμα και έτσι η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, με τις τιμές των μετοχών της LVMH να έχουν μειωθεί κατά 5% λόγω της ευρύτερης πτώσης της αγοράς.

Δείτε πώς τα πάνε οι έξι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index από τις 24 Ιανουαρίου:

ΣΧΕΤΙΚΑ