Spotify: Μετά την κατακραυγή, παίρνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

NEWSROOM
Spotify: Μετά την κατακραυγή, παίρνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό

Το Spotify δήλωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει συμβουλευτικές προειδοποιήσεις σε κάθε podcast που φιλοξενείται στην πλατφόρμα του και αφορά τον κορωνοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Εκ υποστήριξε ότι η νέα προειδοποίηση θα κατευθύνει τους χρήστες σε ένα σύνδεσμο με δεδομένα και στοιχεία για τον κορωνοϊό. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε το Spotify με αφορμή το podcast του Τζόι Ρόγκαν, ενός οικοδεσπότη podcast που είχε πάρει συνεντεύξεις από αντιεμβολιαστές.

Η πλατφόρμα δημοσίευσε επίσης τους υφιστάμενους κανόνες που απαγορεύουν στους συνεργάτες να μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Spotify ο Ντάνιελ Εκ έγραψε ότι «μου έχει γίνει σαφές ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να παρέχουμε ισορροπία και πρόσβαση σε ευρέως αποδεκτές πλατφόρμες από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα που μας καθοδηγούν σε αυτή την πρωτοφανή εποχή».

Ο Εκ δήλωσε ότι η εταιρεία δημοσίευσε την Κυριακή τους μακροχρόνιους «κανόνες της πλατφόρμας». Πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές για τους δημιουργούς σχετικά με το ποιο περιεχόμενο θεωρείται απαράδεκτο. Αυτοί αναπτύχθηκαν από την εταιρεία σε συνεργασία με μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και επικαιροποιούνται τακτικά, σύμφωνα με τον Σουηδό δισεκατομμυριούχο.

Οι κανόνες λένε ότι οι δημιουργοί θα πρέπει να αποφεύγουν περιεχόμενο που «προωθεί επικίνδυνα ψευδείς ή επικίνδυνα παραπλανητικές ιατρικές πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και αποτελούν άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία».

Αυτές οι παραπλανητικές πληροφορίες περιλαμβάνουν την υπόδειξη ότι ο κορωνοϊός ή άλλες ασθένειες δεν είναι πραγματικές, αλλά και την ενθάρρυνση των ανθρώπων να μολυνθούν σκόπιμα από τον ιό για να αποκτήσουν ανοσία και να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το Spotify το περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες μπορεί να αφαιρείται, ενώ οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μπορεί να οδηγήσουν στη διαγραφή ενός λογαριασμού.

Η αντίδραση των καλλιτεχνών

Τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας των απόψεων του οικοδεσπότη podcast, Τζόι Ρόγκαν. Και δεν μιλάμε για έναν απλό δημιουργό, αλλά έναν οικοδεσπότη που συμφώνησε να μεταφέρει το podcast του στο Spotify στα τέλη του 2020, έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ρόγκαν έχει εκφραστεί αρνητικά για τον εμβολιασμό στους νέους και είχε στηρίζει τη χρήση του του αντιπαρασιτικού φαρμάκου Ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία του ιού. Αυτή την εβδομάδα σπουδαίοι μουσικοί οπως οι Νέιλ Γιάνγκ και Τζόνι Μιτσέλ ηγήθηκαν άλλων καλλιτεχνών και απαίτησαν να αφαιρεθεί η μουσική τους από την πλατφόρμα.

Ο Νέιλ Γιάνγκ αποκάλεσε το Spotify το σπίτι της παραπληροφόρησης του κορωνοϊού. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ μετέφεραν επίσης τις «ανησυχίες» τους στο Spotify για την παραπληροφόρηση, αλλά θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την πλατφόρμα.

Δεν είναι η πρώτη αντίδραση κατά του Ρόγκαν

Στις αρχές του Ιανουαρίου, μια ομάδα γιατρών, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας υπέγραψε ανοιχτή επιστολή προς το Spotify αναφέροντας το «ανησυχητικό ιστορικό» του Ρόγκαν στη συζήτηση για την πανδημίας.

Ο ίδιος, μέσω ενός βίντεο στο instagram, αρνήθηκε ότι προσπάθησε να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις λέγοντας ότι ποτέ δεν προσπάθησε να κάνει κάτι άλλο μέσα από αυτό το podcast εκτός από το να μιλάει στον κόσμο. Αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι «οπωσδήποτε κάνω λάθη» και υποστήριξε την ιδέα να τοποθετείται μια δήλωση αποποίησης ευθυνών στην αρχή των αμφιλεγόμενων επεισοδίων.

«Η υπόσχεση μου προς εσάς είναι ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να προσπαθήσω να εξισορροπήσω αυτές τις πιο αμφιλεγόμενες απόψεις με τις απόψεις άλλων ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε ίσως να βρούμε ποια είναι η καλύτερη», προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Νέιλ Γιάνγκ ή την Τζόνι Μίτσελ. Το «Joe Rogan Experience» είναι το πιο δημοφιλές podcast του Spotify με 200 εκατομμύρια λήψεις το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ