Η χρηματιστηριακή αξία του Facebook πέφτει κάτω από τα 600 δις -Πως μπορεί να του βγει σε καλό

NEWSROOM
Facebook
Facebook/ Φωτογραφία shutterstock

Η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του Facebook θα μπορούσε να έχει ένα θετικό στοιχείο για τον τεχνολογικό γίγαντα καθώς θα μπορούσε να αποφύγει τη νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Meta, έκλεισε την Τρίτη με χρηματιστηριακή αξία κάτω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. Η μετοχή υποχώρησε κατά 2,1% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 599,32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αριθμός της κεφαλαιοποίησης των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων τυχαίνει επίσης να είναι ο αριθμός που επέλεξαν οι νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων ως το όριο για μια «καλυπτόμενη πλατφόρμα» στο πλαίσιο μιας δέσμης νομοσχεδίων για τον ανταγωνισμό που έχουν σχεδιαστεί για τις τεχνολογικές εταιρείες μεγάλου μεγέθους.

Εάν η Meta μείνει κάτω από αυτό το όριο θα μπορούσε να αποφύγει τα πρόσθετα εμπόδια που βάζουν τα νομοσχέδια για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διεξάγει τις δραστηριότητές της και να συνάπτει συμφωνίες, ενώ οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, όπως η Amazon, η Alphabet, η Apple και ακόμα και η Microsoft θα υπάγονται στους κανόνες.

Βέβαια μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει νόμος κάποια από τα νομοσχέδια, και κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Παράλληλα θα μπορούσαν να γίνουν τροποποιήσεις και επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο οι εταιρείες να συνεχίσουν να ελέγχονται για ένα διάστημα ακόμα και αν έχουν πέσει κάτω από το όριο των 600 δισεκατομμυρίων.

Ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας που πέρασε πρόσφατα από την Επιτροπή Δικαιοσύνης χρησιμοποιεί χαμηλότερο ποσό ανώτατου ορίου αγοράς από το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα 550 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά το ορόσημο δείχνει μια από τις προκλήσεις της διαμόρφωσης νόμων που στοχεύουν στην τεχνολογική βιομηχανία. Εκτός από τη διασφάλιση ότι τα νομοσχέδια δεν επιλύουν ξεπερασμένες προκλήσεις μέχρι τη στιγμή που θα περάσουν, οι νομοθέτες πρέπει να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών.

Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Meta, αν θεωρηθεί καλυπτόμενη πλατφόρμα μέχρι τη στιγμή που θα περάσει, είναι ο νόμος περί ανταγωνισμού και ευκαιριών για πλατφόρμες. Το νομοσχέδιο θα δυσκόλευε τις καλυπτόμενες πλατφόρμες να εξαγοράσουν νέους δυνητικούς αντιπάλους.

Το Facebook βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με μια αντιμονοπωλιακή αγωγή βάσει του υφιστάμενου δικαίου από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp για να διατηρήσει μονοπωλιακή δύναμη. Εάν αυτό το νέο νομοσχέδιο γινόταν νόμος και η Meta υπαγόταν σε αυτό, θα μπορούσε να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για την εταιρεία να προβεί σε παρόμοιες εξαγορές στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ