Χονγκ Κονγκ: Στα όρια του το σύστημα υγείας λόγω της «Όμικρον»

NEWSROOM
Χονγκ Κονγκ: Στα όρια του το σύστημα υγείας λόγω της «Όμικρον»
AP Images

Ένα κύμα μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ έχει «πλήξει σφοδρά» το σύστημα υγείας της πόλης, η οποία ακολουθεί στρατηγική «μηδενικής covid-19», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Το ιδιαίτερα μεταδοτικό αυτό στέλεχος του κορωνοϊού προκάλεσε έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και επέφερε «ισχυρό πλήγμα στο Χονγκ Κονγκ, ξεπερνώντας τις ικανότητες διαχείρισης της πόλης», παραδέχθηκε η Λαμ.

Βάσει της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας που έχει υιοθετήσει το Χονγκ Κονγκ όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, ή μπαίνουν σε κρατικό κέντρο καραντίνας. Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων έχει προκαλέσει μεγάλες ουρές αναμονής για την εισαγωγή στα κέντρα καραντίνας, ενώ έχει φέρει και στα όριά του το σύστημα υγείας.

Πλέον τα νοσοκομεία ζητούν σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου να παραμένουν σπίτι τους, περιμένοντας μέχρι να απελευθερωθεί μία κλίνη.

Ήδη το 90% των κλινών στις πτέρυγες covid-19 των νοσοκομείων της πόλης είναι κατειλημμένο και ο Λάρι Λι, επικεφαλής της νοσοκομειακής υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι πλέον δίνεται προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και σε όσους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων covid-19 έχει 13πλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από περίπου 100 μολύνσεις στις αρχές Φεβρουαρίου σε περισσότερες από 1.300 στις 13 Φεβρουαρίου.

Η Λαμ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θα συντονιστεί με Κινέζους αξιωματούχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η επιδεινούμενη κατάσταση».

Η Κίνα έχει επισημάνει ότι θα βοηθήσει το Χονγκ Κονγκ με τα διαγνωστικά τεστ, τη θεραπεία και την καραντίνα, ενώ θα της προσφέρει από τεστ αντιγόνου και προστατευτικό εξοπλισμό ως φρέσκα λαχανικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πόλη κατέγραψε τους πρώτους θανάτους από covid-19 εδώ και πέντε μήνες. Περίπου το 50% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ άνω των 70 ετών δεν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Την Παρασκευή οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ως τα τέλη Μαρτίου ενδέχεται να καταγράφονται έως και 28.000 κρούσματα ημερησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ