Νέοι μπελάδες για τη Meta -Μήνυση από το Τέξας για τη συλλογή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

NEWSROOM
Το logo της Μeta
Το logo της Μeta/ Φωτογραφία AP Tony Avelar

Το Τέξας μηνύει τη μητρική εταιρεία του Facebook, για τους ισχυρισμούς ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνέλεξε παράνομα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας για μια δεκαετία.

Η μήνυση, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Χάρισον του Τέξας, υποστηρίζει ότι μια λειτουργία επισήμανσης φωτογραφιών του Facebook που έχει πλέον κλείσει, απέτυχε να πάρει τη συγκατάθεση των Τεξανών μετά από ενημέρωση πριν συλλέξει τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου τους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργούσε αναλύοντας πρόσωπα σε φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ήταν χρήστες του Facebook και συνιστούσε στους χρήστες να επισημάνουν άτομα που αναγνώριζε το εργαλείο.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργαλείου τον Νοέμβριο του 2021, λίγους μήνες μετά τον διακανονισμό μιας ομαδικής αγωγής στο Ιλινόις για το ίδιο θέμα έναντι 650 εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε το Fecebook δήλωσε ότι θα διαγράψει τα δεδομένα που έχει συλλέξει από τουλάχιστον 600 εκατομμύρια χρήστες που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με την αγωγή της Δευτέρας του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας Κεν Πάξτον, το Facebook έχει ήδη συλλέξει βιομετρικά δεδομένα κατά παράβαση του νόμου της πολιτείας για την προστασία των καταναλωτών και την προστασία των βιομετρικών δεδομένων εκατομμύρια φορές. Ο νόμος του Τέξας για τα βιομετρικά δεδομένα, ο νόμος για τη σύλληψη ή τη χρήση βιομετρικού αναγνωριστικού (CUBI), ψηφίστηκε το 2009.

Σε απάντηση της αγωγής, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Η Meta δεν έχει καμία σχέση με την αγωγή. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σθεναρά».

Τι αναφέρει η αγωγή

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι από το 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, το Facebook «ανάγκασε κρυφά εκατομμύρια Τεξανούς σε ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου χωρίς την ενημερωμένη συγκατάθεση τους».

Επειδή πολλές φωτογραφίες μη χρηστών είχαν επίσης μεταφορτωθεί στο Facebook, σύμφωνα με την αγωγή, η εταιρεία παραβίασε και την ιδιωτική ζωή αυτών των ανθρώπων με βάση τους νόμους της πολιτείας.

Η αγωγή σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς έρευνας από αξιωματούχους του Τέξας σχετικά με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της Meta και τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως παραβίαζε την πολιτειακή νομοθεσία. Και υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η αναγνώριση προσώπου τίθεται όλο και περισσότερο υπό έλεγχο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις τεχνολογικές πλατφόρμες.

Παρόλο που το Facebook ανέστειλε το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, αναφέρει η αγωγή ότι η Meta «δεν έχει αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση σε σχέση με οποιαδήποτε από τις άλλες πλατφόρμες ή λειτουργίες υπό την εταιρική του ομπρέλα, όπως το Instagram, το WhatsApp, το Facebook Reality Labs ή το επερχόμενο metaverse».

Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να επιβάλει στη Meta αστική ποινή 25.000 δολαρίων ανά παραβίαση του βιομετρικού νόμου της πολιτείας και 10.000 δολάρια ανά παραβίαση του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών του Τέξας. Ο Πάξτον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ζητά αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ