Αντιδράσεις για την αμοιβή του Τιμ Κουκ από την Apple

NEWSROOM
Ο Τιμ Κουκ της Apple
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ / Φωτογραφία: AP Images

H Apple είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον πλανήτη. Και ως ανταμοιβή για την επιτυχία της κατασκευάστριας εταιρείας του iPhone, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, πρόκειται να λάβει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή για το 2021.

Ωστόσο μια ομάδα με επιρροή για τα δικαιώματα των μετόχων έχει πρόβλημα με την τόσο μεγάλη αμοιβή του Κουκ. Η Institutional Shareholders Services(ISS) ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη ότι «υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες με τον σχεδιασμό και το μέγεθος» του ποσού των μετοχών που απονέμεται στον Κουκ.

Ως αποτέλεσμα η ISS συνιστά στους επενδυτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης για την επικύρωση της αμοιβής του Κουκ στη συνέλευση των μετόχων της Apple στις 4 Μαρτίου.

Η Apple αποκάλυψε την αίτηση πληρεξουσιότητας που κατέθεσε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι ο Κουκ πρόκειται να λάβει 82,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και επιπλέον ετήσιο μισθό ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πρόκειται να λάβει και άλλες αποζημιώσεις. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 98,7 εκατομμύρια δολάρια και είναι αρκετά ανεβασμένο σε σχέση με τα 14,8 εκατομμύρια του 2020.

Η ISS σημειώνει ότι «το ήμισυ της αμοιβής στερείται κριτηρίων απόδοσης», Η ISS έχει επίσης θέμα με την Apple λέγοντας ότι η εταιρεία δεν αναφέρει λεπτομερώς αν το πακέτο αποζημίωσης καλύπτει επιβραβεύσεις πέραν του 2021, κάτι που αποτελεί ανησυχία δεδομένου «του μεγάλου μεγέθους του», δήλωσε ο όμιλος.

«Δεδομένου ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, θα είναι επιλέξιμος για συνταξιοδοτική μεταχείριση μετά από ένα έτος από την ημερομηνία χορήγησης, η διατηρητική αξία της αμοιβής είναι περιορισμένη», δήλωσε η ISS.

Τα δικαιώματα προαίρεσης του Κουκ θα συνεχίσουν να κατοχυρώνονται πλήρως ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, κάτι στο οποίο επίσης αντιτίθεται η ISS υποστηρίζοντας ότι η Apple δεν χρειάζεται να δώσει στον Κουκ τόσο μεγάλο οικονομικό κίνητρο για να παραμείνει ως CEO.

Η Apple δεν σχολίασε την έκθεση της ISS. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μια άλλη εταιρεία συμβούλων μετόχων, η Glass Lewis υποστήριξε την πρόταση. Και η Apple σημείωσε επίσης στη δήλωση πληρεξουσιότητας ότι το βραβείο μετοχών του Κουκ είναι το πρώτο που λαμβάνει από τότε που ανέλαβε τη θέση του CEO λίγο πριν τον θάνατο του Στιβ Τζομπς το 2011.

«Ήταν μια αξιοσημείωτη δεκαετία για την Apple», αναφέρει η εταιρεία στη δήλωση πληρεξουσιότητας. Οι μέτοχοι σπάνια ψηφίζουν κατά των προτάσεων που μια εταιρεία συνιστά προς έγκριση, αν και οι όσοι αντιδρούν έχουν καταφέρει να κερδίσουν υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, οι επενδυτές ψήφισαν κατά των πακέτων αμοιβών των διευθυντικών στελεχών της Intel, της General Electric και της ιδιοκτήτριας του CCN, AT&T. Αυτές οι ψήφοι ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικού χαρακτήρα και τα διοικητικά συμβούλια δεν υποχρεούνται να αλλάξουν τα σχέδια αποζημίωσης ακόμη και αν οι μέτοχοι τα απορρίψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ