fbpxΟι επικεφαλής των Pfizer, BioNTech και Moderna κέρδισαν αμοιβές άνω των 100 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια της πανδημίας | Economistas.gr
Skip to main content

Οι επικεφαλής των Pfizer, BioNTech και Moderna κέρδισαν αμοιβές άνω των 100 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια της πανδημίας

Οι επικεφαλής των Pfizer, BioNTech και Moderna κέρδισαν αμοιβές άνω των 100 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια της πανδημίας
AP Photo/ Marco Ugarte

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών Pfizer, BioNTech και Moderna, 'Αλμπερτ Μπουρλά, Ουγκούρ Σαχίν και Στέφαν Μπάνσελ αντίστοιχα, κέρδισαν από κοινού περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές στη διάρκεια της πανδημίας (διετία 2020-21), χάρη στην τεράστια επιστημονική και εμπορική επιτυχία των εμβολίων τους mRNA κατά του κορωνοϊού.

Οι τρεις επικεφαλής έχουν δει επίσης την αξία των μετοχών που κατέχουν στις εταιρείες τους, να εκτοξεύεται κατά την τελευταία διετία χάρη στη μεγάλη άνοδο της τιμής τους στα χρηματιστήρια, προϊόν του επενδυτικού ενθουσιασμού για τις εν λόγω πρωτοπόρες εταιρείες του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Η μετοχή της Pfizer, που ήταν ήδη κολοσσός πριν την πανδημία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 60% κατά τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ η αξία της μετοχής των νεότερων και μικρότερων εταιρειών BioNTech και Moderna έχει τριπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί αντίστοιχα.

Οι Μπάνσελ και Σαχίν έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι, αφού κατέχουν το 7,8% της Moderna και το 17,1% της BioNTech, μερίδια αξίας περίπου 5,4 δισ. δολαρίων και 7,8 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έφερε έσοδα 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και της Moderna 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Airfinity.

Η ανάλυση των "πακέτων" αμοιβών για το 2020 και 2021 δείχνει ότι ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer 'Αλμπερτ Μπουρλά ήταν από τους τρεις αυτός με το μεγαλύτερο κέρδος εν μέσω πανδημίας, καθώς έλαβε για τη διετία της πανδημίας 45,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 27,7 εκατ. δολ. κατά την προ πανδημίας περίοδο 2018-19 (ο Μπουρλά έγινε CEO-Chief Executive Officer της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2019, προαχθείς από τη θέση του COO-Chief Operation Officer που κατείχε πριν). Η Pfizer δήλωσε ότι το "μπόνους" του Μπουρλά είναι αρμόζον με βάση τις εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες του, την εστίαση του σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και τη συνεισφορά του στην απόδοση της εταιρείας το 2021.

Ο τουρκογερμανικής καταγωγής Σαχίν έλαβε σε αμοιβές 30,8 εκατ. δολάρια τη διετία 2020-21 έναντι 8,5 εκατ. δολ. το 2018-19. Ο Μπάνσελ εμφανίζεται χαμένος, καθώς οι αμοιβές του φαίνεται να μειώθηκαν από 67,5 εκατ. δολ. το 2018-19 σε 31,1 εκατ. δολ. το 2020-21, όμως αυτό οφείλεται στο ότι η εισαγωγή της Moderna στο χρηματιστήριο το 2018 του είχε αποφέρει ένα έκτακτο εφάπαξ κέρδος 58,6 εκατ. δολ. από οψιόν μετοχών.

Οι συνολικές αμοιβές των τριών CEO που ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA, αυξήθηκαν συνολικά σε 107,2 εκατ. δολ. το 2020-21 έναντι 103,7 εκατ. το 2018-19. Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτό αντανακλά τα τεράστια κέρδη που απέφεραν στις τρεις εταιρείες τα νέου τύπου εμβόλια, με αποτέλεσμα οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στον βιοφαρμακευτικό τομέα να πλησιάζουν πλέον εκείνες άλλων ακριβοπληρωμένων μάνατζερ, όπως στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Υψηλών Αμοιβών (High Pay Centre) στο Λονδίνο, οι επικεφαλής των κορυφαίων τραπεζών της Γουόλ Στριτ JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America κ.α. κερδίζουν περισσότερα από τους επικεφαλής των φαρμακευτικών (τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια τον χρόνο), αλλά η "ψαλίδα" τείνει σταδιακά να κλείσει.

Δεν λείπει η κριτική για τις υψηλές αμοιβές και οι επικρίσεις ότι οι κατασκευαστές εμβολίων - και οι μάνατζερ τους - "θησαύρισαν" εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε φθηνά εμβόλια. "Ο Μπάνσελ, ο Μπουρλά και οι άλλοι βασιλιάδες των εμβολίων έφτιαξαν μια βασιλική περιουσία χάρη στο μονοπωλιακό επιχειρηματικό μοντέλο τους που έχει οδηγήσει σε ένα απαρτχάιντ εμβολίων", δήλωσε ο Στιβ Νίβελ της οργάνωσης Public Citizen.

Από την άλλη, οι μέτοχοι και οι επενδυτές, που έχουν επίσης ωφεληθεί τα μέγιστα, δεν φαίνεται να νοιάζονται για τις υψηλές αμοιβές των μάνατζερ των φαρμακευτικών εταιρειών. "Οι περισσότεροι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα οι διευθύνοντες σύμβουλοι να αμείβονται καλά, ιδίως όταν έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια αύξηση στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους", δήλωσε ο αναλυτής Ακάς Τεγουάρι της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Εκτός από τις αμοιβές τους, οι CEO έχουν ωφεληθεί από την πώληση μετοχών τους. Ο Μπάνσελ από τον Ιανουάριο του 2020 έχει πουλήσει μετοχές της Moderna αξίας 404 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Verity. Ο Μπουρλά πούλησε μετοχές αξίας 5,6 εκατ. δολ. την ίδια μέρα που οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους έχει αποτελεσματικότητα 90% κατά της Covid-19. Ο Σαχίν δεν έχει κάνει ακόμη αξιόλογες πωλήσεις μετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BioNTech: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές
BioNTech: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές
Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές του κορωνοϊού και ότι καμία μέχρι στιγμής μελέτη δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέας φόρμουλας του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος.
BioNTech: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές
Ο ΕΜΑ αποφασίζει για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους
Ο ΕΜΑ αποφασίζει για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους
Αν εγκριθεί, το σκεύασμα αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΕΜΑ αποφασίζει για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους
Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων τους
Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων τους
«Τα προσαρμόζουν, αυτό απαιτείται από τα υπό διαπραγμάτευσιν συμβόλαια, στις παραλλαγές. Ζητείται επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών των εμβολίων, να παράγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος».
Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων τους
Έρευνα: Στο 66% η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Έρευνα: Στο 66% η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες των ΗΠΑ.
Έρευνα: Στο 66% η αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο χάρη στα εμβόλιά τους
Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο χάρη στα εμβόλιά τους
H Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19.
Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο χάρη στα εμβόλιά τους
Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech
Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech.
Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech