Τα προβλήματα εφοδιασμού τσιπ εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

NEWSROOM
Τα προβλήματα εφοδιασμού τσιπ εξακολουθούν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
Φωτογραφία: Shutterstock

Η συνεχιζόμενη έλλειψη τσιτ και άλλων βασικών υλικών αναγκάζει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο να μειώσουν τους στόχους τους για φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η εταιρεία «δεν έχει ανοσία» στις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έχει «σημαντικούς περιορισμούς στον εφοδιασμό», κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου τριμήνου.

Ο οικονομικός διευθυντής της Apple, Luca Maestri, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν στο τρέχον τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στον εφοδιασμό που σχετίζονται με τον κορωνοιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν τις πωλήσεις κατά 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν περίπου 3,7% την Παρασκευή μετά την έκθεση των αποτελεσμάτων της.

Οι ημιαγωγοί είναι βασικό κομμάτι της τεχνολογίας που επιτρέπει σε ένα αυξανόμενο φάσμα προϊόντων να εκτελούν εργασίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν. Βρίσκονται στα πάντα, από τοστιέρες και βραστήρες μέχρι μαχητικά αεροσκάφη και κονσόλες παιχνιδιών.

Οι ελλείψεις περιορίζουν την ανάπτυξη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι η Φινλανδική εταιρεία θα είχε αναπτυχθεί γρηγορότερα το τελευταίο τρίμηνο αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, αλλά συνεχίζει να είναι αρκετά σφιχτή», δήλωσε. «Όταν μιλάμε για τους ημιαγωγούς, βλέπουμε βελτιώσει εδώ και εκεί. Αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τους προμηθευτές, αλλά όταν εξετάζουμε το σύνολο του έτους και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος της χρόνιάς», πρόσθεσε.

Χάος στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο προηγμένα τσιπ, συνεχίζουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης τσιπ. Η παγκόσμια έλλειψη προκάλεσε χάος στην αυτοκινητοβιομηχανία το 2021 καθώς πολλές από αυτές πάσχιζαν να βρουν κομμάτια πυριτίου που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν λειτουργίες όπως ο έλεγχος ταχύτητας και οι αισθητήρες στάθμευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ola Kallenius, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εφοδιασμού, ιδίως όσον αφορά τους ημιαγωγούς, είναι μια από τις τρεις κύριες προκλήσεις στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο Kallenius πρόσθεσε ότι τα νέα lockdown στην Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Daimler, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ήδη ταλαιπωρημένες αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο. Τα «λουκέτα» στην Κίνα θα αυξάνουν τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα δήλωσε ο Lundmark αναφερόμενος στην αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ της Nokia.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Jim Rowan, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει επί του παρόντος αρκετά από ένα συγκεκριμένο Chipset. Πρόσθεσε ότι η Volvo θα επηρεαστεί από αυτό το ζήτημα στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «εξασφαλισμένη προμήθεια» που θα τη βοηθήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα τον περασμένο μήνα που εξέταζε την ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι της Berenberg, δήλωσαν ότι η παραγωγή αυτοκινήτων εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με τις παραγγελίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ