Ελ Σαλβαδόρ: Έχασε 36 εκατομμύρια μετά την βουτιά του Bitcoin

NEWSROOM
Bitcoin/ Φωτογραφία shutterstock
Bitcoin/ Φωτογραφία shutterstock

Το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin σαν νόμιμο νόμισμα τον Σεπτέμβριο, έχασε 36 εκατομμύρια δολάρια καθώς το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 50% από το υψηλό ρεκόρ του τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος Ναγιμπ Μπουκέλε στοιχημάτισε πολλά στο ότι οι επενδύσεις σε Bitcoin θα μπορούσαν να σώσουν την οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ από την αυξανόμενη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Τώρα, η μεγάλη βουτιά της αγοράς των crypto, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά της επένδυσης κρατικών κεφαλαίων σε ασταθή ψηφιακά νομίσματα.

Η κυβέρνηση του Μπουκέλε έχει δαπανήσει συνολικά 103 εκατομμύρια δολάρια σε 2.301 Bitcoin από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το απόγευμα της Πέμπτης, τα νομίσματα του κράτους είχαν αξία περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει περίπου 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια εθνικό χρέος.

Το Ελ Σαλβαδόρ αψήφησε τις προειδοποιήσεις

Το ΔΝΤ απηύθυνε πολλαπλές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τη νομιμοποίηση του Bitcoin για οποιαδήποτε συναλλαγή. Τον Φεβρουάριο η Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση αθέτησης του Ελ Σαλβαδόρ από «B-» σε «CCC», επικαλούμενη την αβεβαιότητα χρηματοδότησης που προκάλεσε ο νόμος.

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν Bitcoin, αποταμιεύουν σε Bitcoin θα μπορούσαν να χάσουν τον πλούτο τους λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων της αξίας τους», προειδοποίησε τον Φεβρουάριο η ομάδα του ΔΝΤ στο Ελ Σαλβαδόρ.

«Η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος χρηματοδοτείται πλήρως από δημόσιο χρήμα, μέσω ενός καταπιστευματικού ταμείου. Εάν η τιμή του Bitcoin πέσει κατακόρυφα, οι πόροι του καταπιστεύματος θα μπορούσαν να εξαντληθούν γρήγορα», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Συνεχίζει τις αγορές ο πρόεδρος

Χωρίς να πτοηθεί από την μεγάλη πτώση, ο πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «το Ελ Σαλβαδόρ μόλις αγόρασε στη βουτιά». Η αγορά ήταν η μεγαλύτερη της χώρας μέχρι σήμερα προσθέτοντας 500 Bitcoins στη μέση τιμή των 30.744 δολαρίων.

Η συνεχόμενη επένδυση του Μπουκέλε στο κορυφαίο κρυπτονόμσιμα έχει οδηγήσει σε μικτή υποδοχή από τους πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο σε δείγμα 1281 ατόμων, οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας (67,9%) διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης. Το ψηφιακό πορτοφόλι του Ελ Σαλβαδόρ «Chivo Wallet» δεν έχει μεγάλη απήχηση καθώς η πλειονότητα των πωλήσεων εξακολουθεί να πληρώνεται με φυσικά νομίσματα, όπως αναφέρει το Insider.

ΣΧΕΤΙΚΑ