Ο Μασκ έχει χάσει 49 δισεκατομμύρια δολάρια από την πρόταση εξαγοράς του Twitter

NEWSROOM
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία shutterstock
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία shutterstock

Την ώρα που ο Έλον Μασκ ήταν απασχολημένος να ανακοινώνει αλλαγές στην πολιτική του τοποθέτηση, η τιμή της Tesla βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς, «σβήνοντας», 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του αξία.

Μετά την υποχώρηση κατά 6% την προηγούμενη Τετάρτη, οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει πτώση κατά 28% από τότε που ο Μασκ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να εξαγοράσει το Twitter στις 14 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή αξία του Μασκ έχει χάσει 49 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που έκανε την προσφορά ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πτώση της μετοχής της Tesla ήρθε παράλληλα με την ευρήτερη πτώση της αγοράς, η οποία είδε τον S&P 500 να πέφτει κατά 4%. Βέβαια η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει και τα δικά της προβλήματα καθώς αποκλείστηκε από τον δείκτη S&P sunstainability ESG, εν μέρει λόγω ισχυρισμών για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο στην Καλιφόρνια.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι «ο ESG είναι μια απάτη», προσθέτοντας ότι η S&P έχει «χάσει την αξιοπιστία της» και ότι ο ίδιος θα αλλάξει την πολιτική του θέση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους.

Εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Μασκ εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η τρέχουσα περιουσία του εκτιμάται σε 210 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ και είναι 3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το μέσο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών.

Παρά το γεγονός ότι ο Μασκ διατηρεί την πρώτη θέση, έχει δει την αξία του να μειώνεται αρκετά από το υψηλότερο επίπεδο των 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε τον Νοέμβριο του 2021. Από την αρχή του έτους ο Μασκ έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 22,4% ή 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα έχουν χάσει μόνο ο CEO της Binance Τσανμπενγκ Ζάο που έχει χάσει 81 δισεκατομμύρια, και ο Τζεφ Μπέζος που έχει χάσει 62 δισεκατομμύρια.

Ο πλούτος του Μασκ άρχισε να πέφτει κατακόρυφα αφότου αγόρασε ένα μερίδιο περίπου 10% στο Twitter στις 4 Απριλίου. Μέχρι τη στιγμή που έκανε επίσημη προσφορά για την εξαγορά της πλατφόρμας στις 14 Απριλίου, οι μετοχές της Tesla έχασαν επιπλέον 12%, καθώς οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνταν ότι ο Μασκ δεν έχει αρκετά μετρητά στη διάθεσή του για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά και θα πωλούσε μετοχές της Tesla. Αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι πούλησε μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla διέγραψε ένα σημαντικό μέρος των κερδών που σημείωσε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται από 119 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2020 σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Οκτώβριο του 2021. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla βρίσκεται πλέον περίπου στα 735 δισεκατομμύριο δολάρια.

Την ώρα που η μετοχή της Tesla πέφτει μαζί με την περιουσία του Μασκ, το ίδιο γίνεται και με τις μετοχές του Twitter. Η μετοχή της πλατφόρμας διαπραγματεύεται περίπου 36% κάτω από την τιμή της προσφοράς του Μασκ που είναι 54,20 δολάρια, στα 36,85 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ