Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Μόσχα

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν άλλον έναν «οικονομικό δρόμο» της Μόσχας για την αποπληρωμή ομολόγων της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη ρωσική οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το BBC, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μία ακόμα κύρωση, ότι δηλαδή παύει ένα μέτρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς κατόχους ομολόγων να δέχονται πληρωμές.

Η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν, ωστόσο δεν έχει πρόσβαση ε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της, που βρίσκονται στο εξωτερικό, εξ αιτίας των κυρώσεων.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε κήρυξη χρεοκοπίας.

Η χώρα έχει πληρωμές αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος της χρονιάς. Και παρά το γεγονός ότι οι νέες αυτές κυρώσεις ισχύουν μόνο για αμερικανικές τράπεζες, το βέβαιο είναι ότι θα δυσκολέψουν τις πληρωμές και σε άλλες χώρες εξ αιτίας της διείσδυσης των αμερικανικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλλεν, είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές για το μέτρο που ελήφθη, με τους αναλυτές να μην περιμένουν τεράστιες συνέπειες από το συγκεκριμένο μέτρο.

Ήδη τα ρωσικά ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια» από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης από το περασμένο Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές και εταιρείες επενδύσεων δεν μπορούν ούτως ή άλλως να τα αγοράσουν στις διεθνείς αγορές.

Ο καθηγητής, Φίλιπ Νίκολς, του Wharton School στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η στάση που κρατούν οι επενδυτές στη Δύση σχετικά με τα ρωσικά ομόλογα από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή αν έχουν σπεύσει να τα ξεφορτωθούν από το χαρτοφυλάκιό τους ή αν τα κρατούν περιμένοντας να βελτιωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν όλα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενδεχόμενη πάντως χρεοκοπία της Ρωσίας, έστω και τεχνική, θα είναι η πρώτη από την οικονομική κρίση του 1998, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και να τερματιστεί η Προεδρία του Γιέλτσιν.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο της γενικότερης απομόνωσης που φέρνει η πολιτική του Πούτιν στην Ουκρανία, είτε σε οικονομικό επίπεδο, είτε όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ