fbpxΤο τέλος του άνθρακα στη Γερμανία | Economistas.gr
Skip to main content

Το τέλος του άνθρακα στη Γερμανία

Το τέλος του άνθρακα στη Γερμανία
Φώτο:Associated Press

Η μέρα της «θανάτωσης» του ήταν γνωστή εδώ και καιρό, και θα παρευρίσκονταν εκεί και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το προαναγγελθέν τέλος του ορυχείου Πρόσπερ Χάνιελ στο Μπότροπ, που είχε σταματήσει να λειτουργεί εδώ και εβδομάδες, ήρθε την Παρασκευή, με τη Γερμανία να κλείνει το τελευταίο ανθρακωρυχείο της χώρας στην ιστορική περιοχή του Ρουρ.

Το κλείσιμο του ανθρακωρυχείου είναι ο επίλογος του αργού θανάτου των γερμανικών ανθρακωρυχείων που είχε ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του ’50, και την κρίση του γερμανικού λιθάνθρακα. Τότε ήταν η τάση για φθηνό εισαγόμενο άνθρακα και αργό πετρέλαιο χαμηλού κόστους. Πλέον η Γερμανία κάνει άλματα στην εξασφάλιση ενέργειας από ΑΠΕ στα πλαίσια και του ευρωπαϊκού σχεδιασμού.

Στο Ρουρ παράγονταν ετησίως περισσότεροι από 123 εκατομμύρια τόνοι λιθάνθρακα ενώ το 2014 μόλις 5,7 εκατομμύρια. Πλέον η παραγωγή έχει εκμηδενιστεί. Ένας κόσμος και μια εργατική τάξη που δεν υπάρχει πια

Με αφορμή το κλείσιμο του Πρόσπερ Χάνιελ, η δημοσιογράφος της Deutche Welle Μπετίνα Στέκαμπερ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη περιοχή του Ρουρ, έκανε μια αναδρομή στα παιδικά της χρόνια και κατέγραψε εικόνες μιας εποχής που δεν υπάρχει πιά.

Μερικά αποσπάσματα από τη μαρτυρία της όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutche Welle:

« Ρουρ, μια περιοχή συνυφασμένη με τη βαριά γερμανική βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα. Καθώς περνά κανείς από την περιοχή μέσω του αυτοκινητόδρομου βλέπει ακόμη τις υψικαμίνους των παλιών ανθρακωρυχείων και χαλυβουργείων. Πλέον όμως ο αέρας είναι πιο καθαρός, εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν. Όταν ήμουν μικρή και έλεγα ότι είμαι από το Γκελζενκίρχεν, κανείς δεν γνώριζε την πόλη. Μόνο την ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε. (…) Η περιοχή του Ρουρ και ο χαρακτήρας της έχουν διαμορφωθεί αλλά και αλλοιωθεί από τη βαριά βιομηχανία. Μια σκληρή καθημερινότητα για πολλούς εργάτες ήταν ο κανόνας μέχρι να κλείσει και το τελευταίο ορυχείο στo Ρουρ. Μεταπολεμικά η ζωή στην περιοχή αυτή δεν διέφερε και πολύ από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

(…) Μεγάλωσα σε ένα εξορυκτικό χωριό, στο Γκελζενκίρχεν Μπούερ. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι εργάζονταν στο ορυχείο, όπως ο πατέρας μου ή οι παππούδες μου. Κάθε σπίτι είχε έναν μεγάλο κήπο, εκεί παίζαμε πάντα τα βράδια όταν επέστρεφε ο πατέρας μου. Μια δύσκολη αλλά και ήσυχη οικογενειακή ζωή με αίσθημα ασφάλειας. Οι ανθρακωρύχοι, όπως ο πατέρας μου, κέρδιζαν καλά λεφτά, ενώ από πίσω τους είχαν ισχυρά εργατικά συνδικάτα. Και καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για ένα παιδί ήταν καλό να μεγαλώνει έτσι. Επίσης η ζωή δεν ήταν ακριβή. Για όλους νούμερο ένα, προτεραιότητα, ήταν η ασφάλεια στη δουλειά. Δεν υπήρχε στην περιοχή ανεργία και λίγο πολύ όλοι ήταν ικανοποιημένοι. (…) Σήμερα καθώς ήρθε το τέλος των ανθρακωρυχείων μιλούν πολλοί για την κοινωνική συνοχή που υπήρχε παλιά. Ο ένας βασιζόταν στον άλλον. Αυτό μετρούσε. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για την καταγωγή του άλλου. Ο πατέρας μου είχε συναδέλφους από την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία. Η προέλευσή τους δεν αποτελούσε πρόβλημα. (…) Ο ανθρακωρύχος ήταν ανθρακωρύχος».

Τα παιδιά των ανθρακωρύχων και το τέλος μιας εποχής

«Από τον κόσμο της εργατικής 'ισότητας και αδελφότητας' αποκόπηκα απότομα όταν πήγα όμως στο Γυμνάσιο. Ήδη από την πρώτη ώρα με ρώτησαν τι δουλειά κάνει ο πατέρας μου, όχι η μητέρα μου. Οι περισσότεροι μαθητές ήταν παιδιά γιατρών, κτηνιάτρων, τραπεζιτών. Εγώ απάντησα απλά 'o πατέρας μου είναι ανθρακωρύχος'. Έπεσε σιωπή στην τάξη, τότε δεν καταλάβαινα γιατί. O πατέρας μου ήταν στην πραγματικότητα μηχανολόγος αλλά ποτέ δεν καυχήθηκε για το δίπλωμά του. Μετά τους πρώτους κακούς βαθμούς στα λατινικά μάλιστα, η ίδια η διευθύντρια του σχολείου μου είπε 'εδώ δεν υπάρχει θέση για παιδιά εργατών'. Ωστόσο στην περιοχή μου όλοι είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση παρόλαυτα, όλοι μπορούσαν να προχωρήσουν επαγγελματικά. Απλά ποτέ δεν ένιωσα ζέση γι αυτό το Γυμνάσιο.

(…) Kαι τώρα το τέλος του άνθρακα στη Γερμανία. Συμμετείχα σε μια από τις τελευταίες εξορύξεις. Ήδη με το που φόρεσα την ειδική στολή ένιωσα οικεία. Κι όταν φτάσαμε σε βάθος 1200 μέτρων θυμήθηκα ότι και ως παιδί πήγαινα εκεί. Εδώ όλα μυρίζουν γνώριμα, είναι η μυρωδιά του σπιτιού και της παιδικής μου ηλικίας. (...) Kι αν περιγράφω την παιδική μου ηλικία τόσα εξιδανικευμένη, συγχωρέστε με. Αλλά λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα αυτό που μου λείπει είναι οι αξίες της παιδικής μου ηλικίας: αξίες όπως η συνοχή, η εμπιστοσύνη, η δυνατότητα να υποχωρείς και να κάνεις συμβιβασμούς στη ζωή αλλά και το να μην παίρνεις τόσο πολύ στα σοβαρά τον εαυτό σου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται το 2018
Νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται το 2018
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φθάσουν το 2018 στο υψηλότερο σημείο τους στην ιστορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα.
Νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται το 2018
Καλπάζουν οι μισθοί στη Γερμανία
Καλπάζουν οι μισθοί στη Γερμανία
Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών.
Καλπάζουν οι μισθοί στη Γερμανία
Ακτιβιστές έκαναν κατάληψη σε ανθρακωρυχείο στη Γερμανία
Ακτιβιστές έκαναν κατάληψη σε ανθρακωρυχείο στη Γερμανία
Εκατοντάδες οικολόγοι ακτιβιστές του κινήματος Ende Gelande («το τέλος της ιστορίας»), ντυμένοι με άσπρες στολές και έχοντας μαζί τους σακίδια στα οποία είχαν βάλει εξοπλισμό για να μπορέσουν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο εισέβαλαν σε ανοικτό ανθρακωρυχείο στη δυτική Γερμανία.
Ακτιβιστές έκαναν κατάληψη σε ανθρακωρυχείο στη Γερμανία
Η Ιαπωνία θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία -Προχωράει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων
Η Ιαπωνία θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία -Προχωράει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα μειώσει προοδευτικά και εν καιρώ θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση.
Η Ιαπωνία θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία -Προχωράει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων