Το σενάριο της καταστροφής για το '19

Φωτο: Shutterstock

Το σενάριο των καταστροφολόγων για το 2019 παρουσιάζει σε εκτενές δημοσίευμα του το Bloomberg. Το οικονομικό πρακτορείο κάνει μία απίθανη πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά θεωρώντας ως δεδομένη την καταστροφή εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και η αλήθεια είναι ότι το «σενάριο της καταστροφής» μπορεί να φαίνεται λίγο μακρινό, ωστόσο με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή, δε θα αργήσουμε να το βιώσουμε.

Στο τέλος του 2019, η σοδειά στις ΗΠΑ πάει καλά, όμως ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία κρίση που ξεκινά ήδη από φέτος: ελλείψεις τροφίμων σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, πλην των ΗΠΑ. Η σπορά έγινε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να είναι πιο ισχυρό από ποτέ, με αποτέλεσμα η ξηρασία που ακολούθησε να έχει καταστρέψει τις σοδιές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πείνα οδηγεί σε νέα μεταναστευτικά κύματα. Η προσοχή όλου του πλανήτη στρέφεται στη Βόρεια Αμερική όπου η σοδειά είναι καλή και οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν. Όμως τι θα αποφασίσει ο Πρόεδρος;

Και αν τα παραπάνω φαίνονται μακρινά, σκεφτείτε τις θερμές μάζες που βγάζει το Ελ Νίνιο στην ατμόσφαιρα – δεν είναι και τόσο απίθανο. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές: Πλημμύρες, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, ελλείψεις ειδών διατροφής, αυξημένα μεταναστευτικά κύματα και, τελικά, δραματική αύξηση των τιμών τροφίμων.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες μειώνουν τη σοδειά στην Αυστραλία, οι σφοδρές βροχοπτώσεις καταστρέφουν τις φυτείες ρυζιού στην Ασία και οι βροχές που ποτίζουν τις τεράστιες Βραζιλιάνικες καλλιέργειες δε θα έρθουν ποτέ. Τα αποθέματα τροφίμων θα λιγοστέψουν και η ξηρασία θα επηρεάσει και τις πιο κοντινές μας περιοχές. Τη σοδειά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τα σιτηρά στη Ρωσία και την Ουκρανία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και στρατιωτικές διαμάχες των δύο περιοχών, όπου η ένταση είναι ούτως ή άλλως αυξημένη.

Το «σενάριο της καταστροφής» βλέπει αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία και πώληση ρωσικών πυραύλων σε χαμηλή τιμή στην Τουρκία. Αυτό θα κάνει τον Ερντογάν να απομακρυνθεί κι άλλο από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Στις Φιλιππίνες, η έλλειψη ρυζιού οδηγεί σε αναταραχές στη Μανίλα και σε άλλες πόλεις, τις οποίες θα σταματήσει, με βίαιο τρόπο, ο Πρόεδρος Ντουτέρτε.

Πεινασμένοι άνθρωποι θα αρχίσουν να φεύγουν από την Ινδονησία και τη Μιανμάρ, ενώ με ανθρωπιστική κρίση θα απειληθεί η Ανατολική Αφρική. Στην Αίγυπτο, θα αυξηθούν οι τιμές του ψωμιού και αυτό θα οδηγήσει επίσης σε βίαιη έκρηξη του λαού. Εκατομμύρια πεινασμένοι πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και ο Ερντογάν θα ακυρώσει τη συμφωνία του με την ΕΕ για να τους κρατήσει στην Τουρκία. Σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν να αυξήσουν τον έλεγχο των συνόρων.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία θα φύγει το Μάρτιο από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία και θα καταλήξει να τη ζηλεύουν οι άλλες χώρες. Οι λαϊκιστές από τη Γαλλία μέχρι την Τσεχία θα ενωθούν για να καταργήσουν τη Σέγκεν και η Ιταλία θα σκεφτεί πιο σοβαρά την έξοδο από την ΕΕ. Οι εθνικιστές θα καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Αυστραλία θα αρχίσει επίσης τις απελάσεις μεταναστών, ενώ η Κίνα, που βασίζεται στις εισαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία, θα βρεθεί στο μέσο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Με τις ΗΠΑ να διαθέτουν την πιο πλούσια σοδειά, εξ αιτίας των καταστροφών από το Ελ Νίνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δηλώσει ότι «οι αμερικανοί αγρότες είναι οι καλύτεροι στον κόσμο». Οι τιμές θα αυξηθούν δραματικά και πολλές κατεστραμμένες χώρες δε θα μπορούν να εισάγουν σόγια και καλαμπόκι από τις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός «θα φάει» την αμερικανική οικονομία. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα θεωρήσουν την ντόπια σοδειά ως έναν «εθνικό θησαυρό» και θα αρνηθούν να εξάγουν τα προϊόντα τους. Ο Τραμπ θα έχει τη δύναμη να ανοίξει τις αγορές και να ταΐσει τον πλανήτη, αλλά δε θα το κάνει. Θα τουιτάρει: «Με την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ να κινδυνεύει, θα υπογράψω ΣΗΜΕΡΑ προεδρικό διάταγμα που θα τοποθετεί την ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΩΤΑ στο φαγητό. Η πολύτιμη σοδειά μας θα μείνει εδώ #MAGA2020».

ΣΧΕΤΙΚΑ