Το Twitter απέκλεισε δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με τον Μασκ

NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP Matt Rourke

Οι λογαριασμοί γνωστών Αμερικανών δημοσιογράφων έχουν αποκλειστεί στο Twitter. Ανάμεσα τους είναι γνωστοί αρθρογράφοι των New York Times, του CNN και της Washington Post.

Ένας εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε στο «The Verge» ότι το ban τους οφείλεται στη «ζωντανή κοινοποίηση δεδομένων τοποθεσίας». Αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό ενός λογαριασμού που παρακολουθούσε, και δημοσίευσε, την τοποθεσία του ιδιωτικού αεροσκάφους του Έλον Μασκ.

Στη λίστα των δημοσιογράφων που δεν έχουν πρόσβαση στο προφίλ τους είναι ο Micha Lee του The Intercept, o Matt Binder του Mashable και κάποιοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Ο εκπρόσωπος των New York Times χαρακτήρισε τις αναστολές «αμφισβητήσιμες και ατυχείς» και δήλωσε ότι ούτε η εφημερίδα, αλλά ούτε και ο δημοσιογράφος έλαβαν κάποια εξήγηση για αυτή την ενέργεια.

Το CNN δήλωσε ότι η «παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή ορισμένων δημοσιογράφων είναι ανησυχητική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη». Παράλληλα ζήτησε εξηγήσεις από το Twitter και θα «επανεκτιμήσει τη σχέση των δυο πλευρών με βάση την απάντηση αυτή».

Ο Donie O'Sullivan του CNN, ο λογαριασμός του οποίου ήταν μεταξύ εκείνων που ανεστάλησαν, τόνισε ότι ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε να στείλει μήνυμα σε άλλους δημοσιογράφους, ιδίως εκείνους που με τα ρεπορτάζ τους ασχολούνται με τις εταιρείες του Μασκ.

Ο ίδιος ο CEO του Twitter δεν σχολίασε άμεσα τις αναστολές, αλλά έκανε ένα tweet που ανέφερε ότι «το να με επικρίνουν όλη μέρα είναι απολύτως εντάξει, αλλά να δείχνουν την τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο και να θέτουν σε κίνδυνο την οικογένεια μου δεν είναι». Πρόσθεσε επίσης ότι οι λογαριασμοί που εμπλέκονται, και δημοσιοποιούν προσωπικές πληροφορίες για άτομα στο ίντερντετ, λαμβάνουν προσωρινή επταήμερη αναστολή.

Η επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, Ella Irwin, δήλωσε στο The Varge ότι οι απαγορεύσεις σχετίζονται με έναν νέο κανόνα που εισήχθη την Τετάρτη και απαγορεύει «τις πληροφορίες τοποθεσίας σε ζωντανή μετάδοση, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μοιράζονται ζωντανά στο Twitter ή το κάνουν μέσω τρίτων συνδέσμων».

«Χωρίς να σχολιάζω συγκεκριμένους λογαριασμούς, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα αναστείλουμε κάθε λογαριασμό που παραβιάζει τις πολιτικές μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέτει άλλους χρήστες σε κίνδυνο», δήλωσε η Irwin. «Δεν κάνουμε εξαιρέσεις σε αυτή την πολιτική για δημοσιογράφους ή οποιουσδήποτε λογαριασμούς».

Την Τετάρτη, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό @Elonjet, καθώς και άλλους λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση του ιδιωτικού του αεροπλάνου. Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού ήταν ο 20χρονος Jack Sweeney του οποίου μπλοκαρίστηκε και ο προσωπικός λογαριασμός. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του αλλά και εναντίον όσων «οργανισμών που υποστήριξαν την βλάβη της οικογένειας μου».

Ο Μασκ δήλωσε ότι ένας «τρελός διώκτης» έχει χρησιμοποιήσει τον ζωντανό διαμοιρασμό τοποθεσίας για να βρει και να επιτεθεί σε ένα όχημα που μετέφερε τα παιδιά του στο Λος Άντζελες.

Την ίδια ώρα το Twitter ανέστειλε τον επίσημο λογαριασμό της Mastodon, η οποία έχει κερδίσει δημοφιλία σαν μια εναλλακτική λύση από τότε που ο Μασκ αγόρασε το κοινωνικό δίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ