Twitter: Δυο μήνες μετά τις μαζικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

NEWSROOM
Έλον Μασκ
Έλον Μασκ / Φωτογραφία: Shutterstock

Δυο μήνες μετά την απόλυση του μισού εργατικού δυναμικού του Twitter από τον Έλον Μασκ, ορισμένοι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους, δεν έχουν λάβει ακόμη καμία επίσημη προσφορά αποζημίωσης ή συμφωνία αποχώρησης.

Ένας πρώην εργαζόμενος του Twitter δήλωσε στο CNN ότι περίμενε να λάβει κάποιες πληροφορίες από την εταιρεία μέχρι την Τετάρτη, την τελευταία επίσημη ημερομηνία απασχόλησης για πολλούς εργαζόμενους που επηρεάστηκαν από το κύμα απολύσεων υπό τον Μασκ με βάση τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς κανονισμούς περί προθεσμίας ειδοποίησης.

Από τις αρχές της Πέμπτης, ωστόσο, ο πρώην εργαζόμενο δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με συμφωνία ή προσφορά αποχώρησης. Και άλλοι απολυμένοι εργαζόμενοι έκαναν παρόμοιες παρατηρήσεις στο Twitter αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός που δήλωσε ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί καμία επιστολή αποζημίωσης, πόσο μάλλον να έχει πάρει και χρήματα.

Εκπρόσωπος της Shannon Liss-Riordan, της δικηγόρου που εκπροσωπεί πολλούς πρώην υπαλλήλους του Twitter, επιβεβαίωσε ότι οι πελάτες της δεν έχουν λάβει κάποια πληροφορία για την αποζημίωση τους μέχρι την Πέμπτη. «Υπήρχε κάποια προσδοκία ότι θα αποστέλλονταν χθες, αλλά δεν το είδαμε αυτό», δήλωσε.

«Χθες ήταν η επίσημη ημερομηνία αποχώρησης για χιλιάδες υπαλλήλους του Twitter και μετά από μήνες χάους και αβεβαιότητας που δημιούργησε ο Έλον Μασκ, αυτοί οι εργαζόμενοι παραμένουν στην τύχη τους», ανέφερε η Liss-Riordan σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Οι ανησυχίες των εργαζομένων έρχονται καθώς ο Μασκ προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα της εταιρείας που αγόρασε τον Οκτώβριο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ποσού χρέους. Αφού απέλυσε τη μισή εταιρεία στις αρχές Νοεμβρίου, ο Μασκ συνέχισε τις περικοπές και την εκδίωξη επιπλέον εργαζομένων, μεταξύ άλλων απαιτώντας από όποιον περιτέμνει να υπογράψει μια υπόσχεση με την οποία δεσμεύεται να εργαστεί «σκληρά».

Πρόσφατα το Twitter μηνύθηκε από έναν εμπορικό ιδιοκτήτη και μια ιδιωτική εταιρεία πτήσεων, που ισχυρίζονται ότι η πλατφόρμα δεν έχει έχει πληρώσει τους λογαριασμούς. Οι New York Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι το Twitter εξέταζε το ενδεχόμενο να αρνηθεί στους απολυμένους υπαλλήλους την αποζημίωσή τους ως μέτρο μείωσης του κόστους επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας της εταιρείας, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους που περιμένουν να λάβουν τα χρήματά τους.

Το Twitter, το οποίο έκοψε μεγάλο μέρος του τμήματος δημοσίων σχέσεων στο πλαίσιο των απολύσεων, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δεν προσέφερε ούτε κατέβαλε αποζημίωση. Κατά τη στιγμή των απολύσεων ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι «σε όλους τους αποχωρούντες προσφέρθηκε αποζημίωση 3 μηνών», χρονικό διάστημα που φαίνεται να περιλαμβάνει την 60ημερη προειδοποίηση που ήταν υποχρεωμένο να παρέχει το Twitter.

Μια έκθεση του Fortune το απόγευμα της Πέμπτης, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, ανέφερε ότι το Twitter σχεδίαζε να στείλει συμφωνίες αποζημίωσης την ίδια μέρα. Οι συμφωνίες αποζημίωσης θα παρείχαν στους απολυμένους υπαλλήλους των ΗΠΑ των βασικό μισθό ενός μήνα και θα περιλάμβαναν διάταξη που θα απαιτούσε από τους ίδιους να παραιτηθούν από τη συμμετοχή τους σε εκκρεμείς αγωγές κατά της εταιρείας.

Η Liss-Riordan έχει καταθέσει τέσσερις προτεινόμενες ομαδικές αγωγές κατά του Twitter εκ μέρους των εργαζομένων που επλήγησαν από τις απολύσεις, με ισχυρισμούς μεταξύ άλλων ότι το Twitter υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις του να επιτρέψει την απομακρυσμένη εργασία και τις συνεπείς αποζημιώσεις καθώς και καταγγελίες που σχετίζονται με υποτιθέμενες διακρίσεις λόγω αναπηρίας και φύλου. Επίσης έχει καταθέσει τρεις αγωγές κατά του Twitter στην Εθνική Επιτροπή Εργασιακών σχέσεων για λογαριασμό πρώην εργαζομένων.

Τον περασμένο μήνα οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται από την Liss-Riordan πέτυχαν μια πρόωρη νίκη στο δικαστήριο, όταν ένας δικαστής διέταξε το Twitter να ενημερώσει τους απολυμένους εργαζόμενους για τις εκκρεμείς αγωγές πριν τους ζητήσει να υπογράψουν τυχόν συμφωνίες παραίτησης του δικαιώματος να τις στηρίξουν μελλοντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ