Ο Τιμ Κουκ της Apple θα μειώσει κατά 40% της αποδοχές του φέτος

NEWSROOM
Ο Τιμ Κουκ της Apple
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ / Φωτογραφία: AP Images

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, θα δει το ετήσιο πακέτο αποδοχών του να μειώνεται κατά τουλάχιστον 40% φέτος. Ο τεχνολογικός γίγαντας αναφέρει ότι ο ίδιος ο Κουκ ζήτησε να γίνει αυτή η περικοπή μετά από επικρίσεις των μετόχων.

Η επιτροπή αποζημιώσεων της Apple του χορήγησε συνολική «αποζημίωση – στόχο» ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2023. Θυμίζουμε ότι το 2022 οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας του iPhone υποχώρησαν απότομα λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

«Η επιτροπή αποζημιώσεων εξισορρόπησε την ανταπόκριση των μετόχων, τις εξαιρετικές επιδόσεις της Apple και την σύσταση του κ. Κουκ να προσαρμόσει την αποζημίωση του», ανέφερε η Apple. Με αυτή την κίνηση ο βασικός μισθός του Τιμ Κουκ θα παραμένει αμετάβλητος στα 3 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και μπόνους έως και 6 εκατομμύρια δολάρια.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο πακέτο αμοιβών του είναι ο τρόπος με τον οποίο θα του απονεμηθούν μετοχές της εταιρείας. Το 2022 η εταιρεία του παραχώρησε μετοχές αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, οι μισές από τις οποίες βασίζοντας στην καλή πορεία της Apple στο χρηματιστήριο.

Για φέτος ο στόχος για τη χορήγηση μετοχών έχει μειωθεί στα 40 εκατομμύρια δολάρια, με τα τρία τέταρτα αυτών να εξαρτώνται από την απόδοση της μετοχής. Ο στόχος για την αμοιβή του Κουκ για το 2022 ήταν 84 εκατομμύρια δολάρια, αν και η πραγματική συνολική αμοιβή του ήταν 99,4 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό περιελάμβανε 630.600 δολάρια για έξοδα προσωπικής ασφάλειας και 712.500 δολάρια για χρήση ιδιωτικού τζετ.

Πέρυσι οι μέτοχοι της Apple προτρέπονταν από κορυφαία συμβουλευτική ομάδα επενδυτών να ψηφίσουν κατά του πακέτου αμοιβών του Κουκ. Σε επιστολή προς τους επενδυτές, η Institutional Shareholder Services (ISS) ανέφερε ότι υπάρχουν «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με τον «σχεδιασμό και το μέγεθος» του πακέτου. Η ISS ανέφερε ότι η αμοιβή του Τιμ Κουκ ήταν 1447 φορές μεγαλύτερη από τον μισθό ενός μέσου εργαζόμενου στην Apple.

Ο Κουκ ανέλαβε CEO της Apple τον Αύγουστο του 2011, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο του Στιβ Τζομπς. Υπό την ηγεσία του Κουκ η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε σε χρηματιστηριακή αποτίμηση 3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν πέσει σε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρόνια για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Τα λουκέτα σε εργοστάσια στην Κίνα, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση συνέβαλαν στην πτώση της τιμής της μετοχής της Apple κατά περισσότερο από 20% τον τελευταίο χρόνο.

Η προσωπική περιουσία του 62χρονου Τιμ Κουκ ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

ΣΧΕΤΙΚΑ