Ανησυχία για τις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων

Φωτογραφία: Shutterstock

Από το καλοκαίρι και μετά, η “φωτιά” στις τιμές των σιτηρών και των υπολοίπων αγροτικών προϊόντων, δείχνει να σβήνει και οι δείκτες υποχωρούν. Ωστόσο κι έτσι, η σύγκριση με τα προ 12μήνου επίπεδα συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ οι προκλήσεις της νέας χρονιάς αναμφίβολα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Όπως επισημαίνει η μηνιαία έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς, ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, ένεκα των μειωμένων ρωσικών εξαγωγών, δημιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασμάτων στην αγορά. Επιπλέον, το «άνοιγμα» της Κίνας, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της παγκόσμιας κατανάλωσης, δύναται να ενισχύσουν και τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας τα προϊόντα ακόμη ακριβότερα.

Παράλληλα, η συνέχιση του φαινομένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ, το φαινόμενο αυτό δύναται να υποχωρήσει από την άνοιξη του 2023 και μετά, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Τέλος, το δολάριο θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με την αγορά να εκτιμά ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, καθώς και μιας πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω οικονομικό περιβάλλον, θεμελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέματα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, στις περισσότερες αγορές, τα αποθέματα βρίσκονται ήδη στα χαμηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσμιες εξαγώγιμες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονομικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόμενες, με την παγκόσμια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίμηνο του έτους.

Μετά ένα ράλι που προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη, με ανατιμήσεις σε όλα τα παράγωγα προϊόντα, η έναρξη της χειμερινής φύτευσης σιταριού στις ΗΠΑ δημιουργεί προσδοκίες για πιθανή, ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή, εντείνοντας τις πτωτικές πιέσεις στην τιμή του, καθώς η ρωσική συγκομιδή έχει ενισχυθεί σημαντικά, διατηρώντας ανταγωνιστικές τιμές στις εξαγώγιμες ποσότητές της. Ανασταλτικός παράγοντας πιθανά να αποτελέσει η χειροτέρευση των καιρικών συνθηκών, συρρικνώνοντας τη συγκομιδή, την Άνοιξη.

Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν αναφορά για πιθανή άνοδο στην τιμή της ζάχαρης, καθώς το υψηλότερο κόστος των καυσίμων (πετρέλαιο) αναμένεται να ενισχύσει τις προοπτικές της ζήτησης για αιθανόλη (προερχόμενη από το ζαχαροκάλαμο), ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Ανάλογες εκτιμήσεις υπάρχουν για το καλαμπόκι. Σύμφωνα με την αγορά, οι προσδοκίες της μειωμένης παραγωγής και των αποθεμάτων, όπως και η αυξημένη κατανάλωση από την Κίνα, αποτυπώθηκαν πρόσφατα σε ενίσχυση της τιμής του. Με τον κίνδυνο πιθανής συνέχισης της περιορισμένης παραγωγής, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω ανοδική πίεση στην τιμή του, λαμβάνοντας υπόψη και την ενισχυμένη ζήτηση από την κινεζική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ