Σε χαμηλό 10ετίας έπεσαν οι παγκόσμιες αποστολές Smarthphone -Παρέμεινε στην κορυφή η Apple

NEWSROOM
AP Photo/Mark Schiefelbein
AP Photo/Mark Schiefelbein

Οι παγκόσμιες αποστολές Smartphone μειώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μια περίοδος που είχε σημαδευτεί με τις αγορές στην περίοδο των γιορτών. Η χαμηλή ζήτηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αυξημένο πληθωρισμό και τις ανησυχίες των νοικοκυριών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC.

Οι εταιρείες απέστειλαν 300,3 εκατομμύρια smartphones το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 18,3% σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε η έκθεση της IDC. Αυτή η μείωση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ σε ένα τρίμηνο.

Συνολικά 1,21 δισεκατομμύρια smartphones στάλθηκαν το 2022, νούμερο που αποτελεί το χαμηλότερο σύνολο αποστολών από το 2013 «λόγω της σημαντικά εξασθενημένης καταναλωτικής ζήτησης, του πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων», αναφέρει η IDC.

«Ποτέ δεν είχαμε δει αποστολές στο τρίμηνο των διακοπών να είναι χαμηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο η εξασθενημένη ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα ανάγκασαν τους πωλητές να μειώσουν δραστικά τις αποστολές», δήλωσε η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών της IDC.

Οι αποστολές αφορούν τις συσκευές που εταιρείες όπως η Apple και η Samsung στέλνουν σε λιανικούς πωλητές και σε φορείς κινητής τηλεφωνίας. Δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με πωλήσεις αλλά δείχνουν ένα δείγμα της ζήτησης που υπάρχει.

Η IDC δήλωσε ότι «το δύσκολο κλείσιμο του έτους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αναμενόμενη για το 2023 ανάκαμψη κατά 2,8% με έντονο κίνδυνο μείωσης της πρόβλεψης».

Παρέμεινε στην πρώτη θέση η Apple

H Apple διατήρησε τη θέση της ως νούμερο ένα κατασκευαστής Smartphone στον κόσμο. Ο Αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας απέστειλε 72,3 εκατομμύρια iPhones το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 14,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την IDC. Η Apple έχει μερίδιο 24,1% στην αγορά. Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Apple λάνσαρε τα πιο πρόσφατα μοντέλα της, τη σειρά iPhone 14, πριν από το κρίσιμο τρίμηνο των διακοπών.

Η Apple αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, αφού το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στον κόσμο στην πόλη Zhengzhou της Κίνας επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Samsung, ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην κατηγορία, είδε τις αποστολές να μειώνονται κατά 15,6%. Η εταιρεία δεν κυκλοφόρησε κάποιο smartphone-ναυαρχίδα το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο έχει προγραμματισμένη εκδήλωση την 1η Φεβρουαρίου που κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει κάποια νέα συσκευή.

Η Κινεζική Xiaomi, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στη σχετική λίστα, απέστειλε 33,2 εκατομμύρια συσκευές το τέταρτο τρίμηνο του έτους, μειωμένη κατά 26,3% σε ετήσια βάση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών Smartphone στους οποίους περιλαμβάνονται οι επίσης κινεζικές Oppo και Vivo.

ΣΧΕΤΙΚΑ