Τι περιμένουμε από την έκθεση κερδών του τριμήνου διακοπών από την Apple

NEWSROOM
Ο Τιμ Κουκ της Apple
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ / Φωτογραφία: AP Images

Η Apple θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023 το βράδυ της Πέμπτης.

Στις 4 Ιανουαρίου η Apple είχε ενημερώσει ότι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου οικονομικού τριμήνου που έγινε νωρίτερα. Με βάση το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα για τα αποτελέσματα, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν περίπου μισή ώρα μετά την κλήση της εταιρεία προς τους επενδυτές.

Σε αυτή την κλήση ο CEO Τιμ Κουκ και ο Λούκα Μαέστρι θα συζητήσουν για την «υγεία» της Apple τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων των λανσαρισμάτων προϊόντων και των πωλήσεων, των αρνητικών γεγονότων και άλλων οικονομικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επόμενα τρίμηνα.

Ως είθισται για την Apple από την έναρξη της πανδημίας, η εταιρεία δεν προσέφερε επίσημες προβλέψεις εσόδων για το τρίμηνο. Τα κέρδη για το τρίμηνο είναι συνήθως υψηλότερα λόγων των ιδιαίτερα εποχιακών πωλήσεων της Apple.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου η Apple παρουσίασε τη 14η γενιά iPhone, τη δεύτερη γενιά Apple Watch SE, το Apple Watch Series 8, Το Apple Watch Ultra, τη δεύτερη γενιά AirPods Pro, το iPad δέκατης γενιάς, το iPad Pro έκτης γενιάς και την τρίτη γενιά Apple TV 4K.

Ωστόσο, ασυνήθιστα για το τρίμηνο, η Apple εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με την παραγωγή του iPhone τον Νοέμβριο. Λόγω των προβλημάτων με τον κορωνοϊό στο εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Zhengzhou, η προμήθεια των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max διακόπηκε, γεγονός που οδήγησε την Apple να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί η Apple ανέφερε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με «σημαντικά μειωμένη δυναμικότητα», αν και έκτοτε το κενό έχει καλυφθεί. Η Apple δήλωσε επίσης ότι συνέχισε να βλέπει «ισχυρή ζήτηση» για τα μοντέλα Pro, αλλά ανέμενε χαμηλότερες αποστολές και μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για τους πελάτες.

Τα στοιχεία της Apple για το πρώτο τρίμηνο του 2023 πρέπει να ξεπεράσουν τα σημαντικά υψηλά στοιχεία που αναφέρθηκαν πριν από ένα χρόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Τότε, ανέφερε αύξηση των εσόδων της κατά 11,2% σε ετήσια βάση στα 123,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα καθαρά κέρδη της στα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια να αποτελούν επίσης ρεκόρ και ετήσια αύξηση 20,4%.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, το iPhone απέφερε έσοδα ύψους 71,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα έσοδα από Mac αυξήθηκαν επίσης στα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο. Τα Wearables Home And Accessories ανέβηκαν στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, οι Υπηρεσίες σημείωσαν ετήσια αύξηση στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά τα έσοδα του iPad σημείωσαν πτώση στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποια είναι η εκτίμηση της Wall Street για το τρίμηνο διακοπών της Apple

Από τις 23 Ιανουαρίου, η εκτίμηση των αναλυτών για το τρίμηνο είναι κέρδη ανά μετοχή 1,95 δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε ένα τρίμηνο με έσοδα 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό συγκρίνεται με 123,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η εκτίμηση για τα έσοδα του επόμενου τριμήνου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 98,2 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά οι περισσότεροι από τους εν λόγω αναλυτές μίλησαν πριν την κυκλοφορία του νέου Mac Pro, των ενημερωμένων Mac Minis και ενός μεγάλου HomePod δεύτερης γενιάς.

Τι λένε άλλοι μεγάλοι αναλυτές

Τα προβλήματα αποστολής του iPhone 14 Pro αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τους αναλυτές που εξετάζουν τις τύχες της εταιρείας, με τις χαμηλότερες προβλέψεις για τις αποστολές των μοντέλων να εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τα έσοδα. Ωστόσο, ορισμένοι διατύπωσαν την άποψη ότι οι αποστολές θα μετατοπιστούν στις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο, η κεφαλαιοποίηση της Apple έπεσε κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να ακούνε τις συζητήσεις των αναλυτών σχετικά με τις τύχες της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ