«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

NEWSROOM
«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας
Φωτο: AP Images

Η Goldman Sachs προειδοποιεί για την πιθανότητα αστάθειας στην τουρική αγορά συναλλάγματος εν όψει των εκλογών μετά από χρόνια εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και άλλων δαπανηρών μέτρων.

Αν και το παραπάνω δεν αποτελεί βασικό ενδεχόμενο, η τράπεζα της Wall Street είπε ότι θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα εάν οι αποταμιευτές και οι εταιρείες αρχίσουν να ανησυχούν ότι μια στροφή σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές υπό μια νέα κυβέρνηση θα πυροδοτούσε βραχυπρόθεσμη αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος.

«Η τρέχουσα αβεβαιότητα της αγοράς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, κατά την άποψή μας», ανέφερε η Goldman σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (1/3).

Οι αρχές θα μπορούσαν να προσφέρουν στις τοπικές τράπεζες ανταλλαγές συναλλάγματος και να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν όσους έχουν καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες προστατεύονται βάσει των κανόνων που εισήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2021, ως δικλείδα ασφαλείας προ της κατάρρευσης του εγχώριου νομίσματος, αλλά αυτά τα μέτρα μπορεί να μη λειτουργήσουν.

«Δεδομένης της βραχυπρόθεσμης φύσης των μέσων, ο χρόνος είναι απίθανο να είναι με το μέρος των αρχών», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν ενδιάμεσες λύσεις».

Εάν αρχίσουν τα προβλήματα, η λίρα θα πέσει, ειδικά μετά την απότομη εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.

Η Goldman εκτιμά ότι από τη στιγμή που τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, οι διμερείς γραμμές ανταλλαγής και τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ αφαιρεθούν από την εξίσωση, τα αποθέματα της Τουρκίας ανέρχονται σε μόλις 42 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τον καταστροφικό της σεισμό τον περασμένο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ