Το μυθιστόρημα που προέβλεψε τα Κίτρινα Γιλέκα

Φωτό: AP Images

Η οραματική δύναμη του Μισέλ Ουελμπέκ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα από τις σελίδες της Σεροτονίνης, του νέου του βιβλίου του όπου καταγράφεται η απόγνωση των Γάλλων αγροτών.

«Ο Ουελμπέκ προέβλεψε την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων» υποστηρίζει το περιοδικό Le Point. «Σεροτονίνη, ένα μυθιστόρημα του Ουελμπέκ που παραπέμπει στα Κίτρινα Γιλέκα» σχολιάζει η εφημερίδα η Figaro.

«Πρόκειται για μια διαυγή αναφορά στις δύσκολες συνθήκες ζωής των αγροτών της Νορμανδίας, τους μεγάλους χαμένους της παγκοσμιοποίησης», αναλύουν τα περισσότερα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου που αναφέρονται στο λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς.

Η πολιτισμική κατάπτωση του δυτικού πολιτισμού είναι το κεντρικό θέμα σχεδόν όλων των βιβλίων του πολυμεταφρασμένου Γάλλο συγγραφέα που έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ.

Στην Υποταγή προφήτευε την πολιτισμική παρακμή της Γηραιάς Ηπείρου μέσα από την ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Το βιβλίο του διαβαζόταν παράλληλα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία.

Στη Σεροτονίνη ο Γάλλος συγγραφέας γράφει για τους Γάλλους αγρότες που διαμαρτύρονται για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γάλα. Είναι για άλλη μια φορά εμφανές πως η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης τον απωθεί. Περιγράφει σκηνές με τους αγρότες να κλείνουν τους δρόμους φορώντας μπουφάν που φωσφορίζουν. Οι εικόνες παραπέμπουν στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

Η πραγματοποίηση των δυσοίωνων προβλέψεων του 62χρονου συγγραφέα προβληματίζουν τους Γάλλους που αντιμετωπίζουν πλέον τα βιβλία του Ουελμπέκ ως «προφητείες».

Ο Φλοράν Κλοντ Λαμπρουστ, ο ήρωας και αφηγητής της Σεροτονίνης είναι ένας γεωπόνος που βλέπει του συντοπίτες του να βρίσκονται σε απόγνωση στα όρια της αυτοκτονίας καθώς αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το γαλλικό κράτος. Την απελπισία διαδέχεται η αμφισβήτηση, η διαμαρτυρία και το κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων...

ΣΧΕΤΙΚΑ