Η SEC κατηγορεί την Λίντσεϊ Λόχαν πως διαφήμισε κρυπτονομίσματα παράνομα

NEWSROOM
Λίντσεϊ Λόχαν-Φωτογραφία AP
Λίντσεϊ Λόχαν-Φωτογραφία AP

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε τον μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν για παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις κινητές αξίες και είπε ότι οκτώ διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Λίντσεϊ Λόχαν και των ράπερ Akon και Soulja Boy, διαφήμισαν κρυπτονομίσματα παράνομα.

Η Λόχαν, ο Akon και ο Soulja Boy, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι DeAndre Cortez Way, προώθησαν παράνομα τα token, Tronix και BitTorrent, χωρίς να αποκαλύψουν την αμοιβή τους, ισχυρίστηκε η SEC, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι περισσότερες από τις διασημότητες συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά περισσότερα από 400.000 δολάρια για να διευθετήσουν τις καταγγελίες, χωρίς να παραδεχτούν ή να αρνηθούν τις κατηγορίες της SEC, ανέφερε η ανακοίνωση. Οι μόνοι που δεν το έκαναν ήταν ο Soulja Boy και ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Austin Mahone.

Η Λόχαν δεν απάντησε στα αιτήματα του Bloomberg για σχόλια μέσω τηλεφώνου ή email.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι ο Σαν συνεργάστηκε με εταιρείες που κατέχει και ελέγχει – την Tron Foundation, την BitTorrent Foundation Ltd. και την Rainberry Inc. – για να σχεδιάσει την προσφορά και την πώληση των μη εγγεγραμμένων τίτλων, συμπεριλαμβανομένων των crypto Tronix και BitTorrent. Κατηγορεί επίσης τον επιχειρηματία για παραβίαση κανόνων κατά της απάτης και χειραγώγησης της αγοράς.

Ο Σαν ήταν από τους πρώτους επενδυτές του Bitcoin και χρησιμοποίησε τις επενδύσεις του καθώς και την επιτυχία του με μια εφαρμογή social media στην Κίνα για να ξεκινήσει το Tron, ένα δίκτυο blockchain που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από χιλιάδες εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών.

Στην καταγγελία της η SEC είπε ότι ο Σαν και οι εταιρείες του χρησιμοποιούσαν «προγράμματα επιβράβευσης» που κατεύθυναν τους χρήστες να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες, όπως προωθήσεις μέσω social media, με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα.

«Πιστεύουμε ότι η καταγγελία στερείται αξίας και εν τω μεταξύ θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το πιο αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα», έγραψε ο Σαν απαντώντας στο Twitter.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και ρυθμιστικούς φορείς παγκοσμίως που είναι αφοσιωμένοι στη θέσπιση διάφανων κατευθυντήριων γραμμών για τη ρύθμιση και τη συνεργασία με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων δεδομένου του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει».

Το TRX, το token που σχετίζεται με το δίκτυο Tron, υποχώρησε περίπου 9%. Η τιμή του BTT, ενός κρυπτονομίσματος που σχετίζεται με το BitTorrent, μειώθηκε κατά περίπου 1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ