Αντιμέτωπoς με νέες κατηγορίες το «χρυσό παιδί» των κρύπτο, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

NEWSROOM
Sam Bankman-Fried- Φωτογραφία AP
Sam Bankman-Fried- Φωτογραφία AP

Ο συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, κατηγορείται για την δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

Συγκεκριμένα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγορούν τον πρώην δισεκατομμυριούχο ότι δωροδόκησε με $40 εκατ. έναν ή περισσότερους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 η κινεζική αστυνομία έδωσε εντολή για πάγωμα λογαριασμών που ανήκουν στο hedge fund του Μπάνκμαν-Φριντ, Alameda Research. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ και άλλοι «διέταξαν και προκάλεσαν τη μεταφορά» τουλάχιστον 40 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα «προς όφελος ενός ή περισσότερων κινεζικών κυβερνητικών αξιωματούχων» προκειμένου να επηρεαστούν και να τους παρακινήσουν να ξεπαγώσουν ορισμένους από αυτούς τους λογαριασμούς.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν και δοκίμασαν «πολλές μεθόδους» για να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, ισχυρίζονται σύμφωνα με το CNBC οι εισαγγελείς.

Τελικά, ο Μπάνκμαν-Φριντ συμφώνησε και διέταξε να δοθεί δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς.

Ένας εκπρόσωπος του Μπάνκμαν-Φριντ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ , οταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες είπε ότι δεν γνώριζε το θέμα.

Με την πρόσφατη προσθήκη της νεας αυτής κατηγορίας, για παραβίαση του νόμου περί διαφθοράς στο εξωτερικό, ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει πλέον 13 ποινικές κατηγορίες. Έχει ήδη δηλώσει αθώος σε πολλές κατηγορίες απάτης για φερόμενη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την χρεοκοπημένη πλέον FTX στην Alameda και για προσωπικά έξοδα.

Τρεις από τους στενούς του συνεργάτες, ο Γκάρι Ουάνκ, Καρολάιν Έλισο, Νίσαντ Σινγκ, έχουν ήδη παραδεχτεί την ενοχή τους για απάτη και συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είναι επί του παρόντος ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ 250 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να δικαστεί τον Οκτώβριο. Συνελήφθη στις Μπαχάμες, όπου εδρεύει η αυτοκρατορία του κρυπτονομίσματος FTX, τον Δεκέμβριο και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ