Ελβετία: Καταδικάστηκαν τραπεζίτες που βοήθησαν φίλο του Πούτιν να κρύψει τα εκατομμύρια του

NEWSROOM
Ελβετία: Καταδικάστηκαν τραπεζίτες που βοήθησαν φίλο του Πούτιν να κρύψει τα εκατομμύρια του
AP Images

Τέσσερις τραπεζίτες που βοήθησαν φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταθέσει τεράστια ποσά σε ελβετικές τράπεζες καταδικάστηκαν για έλλειψη επιμέλειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Στα τέσσερα πρώην στελέχη του παραρτήματος της ρωσικής Gazprombank στη Ζυρίχη επιβλήθηκε ποινή επτάμηνης φυλάκισης με αναστολή επειδή βοήθησαν τον τσελίστα Σεργκέι Ρολντούγκιν, αποκαλούμενο «πορτοφόλι του Πούτιν» από την ελβετική κυβέρνηση, να καταθέσει ποσά ύψους 50 εκατ. δολαρίων σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ 2014 και 2016 χωρίς να δώσει καμία αξιόπιστη εξήγηση για την προέλευση των χρημάτων.

Βάσει της ελβετικής νομοθεσίας, οι τράπεζες καλούνται να απορρίπτουν το άνοιγμα λογαριασμών ή να κλείνουν λογαριασμούς αν έχουν αμφιβολίες για τον πελάτη ή την προέλευση των χρημάτων. Ο Ροντούλγκιν είναι ο νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρίας.

Οι τέσσερις τραπεζίτες -τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός - οι οποίοι δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν βάσει των ελβετικών περιορισμών για την υποβολή στοιχείων, κρίθηκαν ένοχοι σε ακροαματική διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο της Ζυρίχης με τον δικαστή να σημειώνει ότι αναμφίβολα ο Ροντούλγκιν δεν ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των χρημάτων που κατέθεσε, αφού δεν έχει εμφανή εισοδήματα κι ότι οι καταδικασθέντες όφειλαν να ρωτήσουν από που προέρχονταν τα ποσά.

ΣΧΕΤΙΚΑ