Μπούλαρντ (FED):Να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων

NEWSROOM
Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζ. Μπούλαρντ-Φωτογραφία AP
Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζ. Μπούλαρντ-Φωτογραφία AP

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος, ενώ η ευρύτερη οικονομία φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει να αναπτύσσεται, έστω και αργά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federal Reserve του Σεντ Λούι, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Μιλώντας στο Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι «η Wall Street φαίνεται να ασχολείται πολύ με την ιδέα ότι θα υπάρξει ύφεση σε έξι μήνες ή κάτι τέτοιο, αλλά αυτό πραγματικά δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να δει κανείς με μια επέκταση της οικονομίας όπως αυτή».

«Η αγορά εργασίας φαίνεται απλώς πολύ, πολύ ισχυρή. Και η συμβατική σοφία είναι ότι εάν έχετε μια ισχυρή αγορά εργασίας, αυτό τροφοδοτεί την ισχυρή κατανάλωση... και αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας... δεν φαίνεται να είναι η στιγμή να προβλέψουμε ότι θα έρθει μια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023» σημείωσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δύο τραπεζικές πτωχεύσεις του προηγούμενου μήνα, ο Μπούλαρντ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι αν υπήρχε μετάδοση της κρίσης, αυτό θα φαινόταν και στον σχετικό δείκτη που χρησιμοποιεί η St. Louis Fed για τις πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο δείκτης αυτός όντως σημείωσε άλμα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, ωστόσο γρήγορα επέστρεψε και πάλι σε κανονικές μετρήσεις.

Τέλος τόνισε ότι: «Αν πραγματικά οδεύαμε για μια μεγάλη οικονομική κρίση, αυτός ο δείκτης θα εκτοξεύονταν, ενώ παραμένει σήμερα στο μηδέν. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συμβαίνουν πολλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ